Kandizovaný zázvor - podľa KiRi



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500 g čerstvého zázvoru, 2 šálky cukru, 2 šálky vody, 4 PL citrónovej šťavy, cukor na obaľovanie

POSTUP PŘÍPRAVY

Korene zázvoru očistíme a nakrájame na plátky hrubé 2 mm. Zalejeme vodou, zasypeme cukrom, pridáme citrónovú šťavu a povaríme 1 hodinu. Sirup zlejeme cez sitko a uchovávame v chladničke. Je skvelý na bolesť hrdla a žalúdočné ťažkosti...alebo s vodou ako teplý čaj, alebo studenou ako malinovka. Uvarený zázvor v sitku postláčame, aby sme z neho dostali čo najviac tekutiny, ale nerozpučiť! Rozložiť na taniere, či plech a nechať obschnúť do druhého dňa. Potom obaliť v cukre, buď kryštálovom, alebo práškovom (nie je povinné).

Možnosť 2.: Menej štipľavá verzia: Zázvor zalej vodou, povar 20 minút a vodu zlej do pohára – je to silný, výborný čaj. Nalej novú vodu, znovu povar 20 minút a opäť zlej do pohára. Znovu daj novú vodu, pridaj cukor a povar 20 minút. Ďalej postupuj ako v prvej časti receptu.