Narodeninová torta bez vajec a mlieka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Korpus: 450 g hladkej múky,400 g kryštálového cukru, 45 g kakaa, 1 PDP (alebo 2 ČL sódy bicarbony), 30 ml octu, 500 ml horúcej vody, 175 ml oleja Krém: 300 ml ryžového mlieka, 1 vanilkový puding vegan, 2 PL cukru; 150 g HERA bezlaktózová, 100 g práškového cukru + 250 g gaštanového pyré

POSTUP PŘÍPRAVY

Pri požiadavke na takúto tortu som sa trocha obávala. Nemala som s tým skúsenosť, nevedela som, ako sa takýto korpus bude „správať“. Preto som sa dala do študovania internetových receptov. Veľa dobrých inšpirácií som našla na stránkach pre vegánov, nie všetky recepty sú ale vhodné na vyššiu poťahovanú tortu.

Prvý pokus nebol úspešný. Zvolila som svetlý korpus na spôsob punčových rezov, ale torta bola ťažká, nedala sa pekne krájať, rezy boli mokré a kašovité. No čo Vám poviem, celá skončila po pridaní ďalších surovín v punčových guľkách (tie boli mňam). Tak som dala druhý pokus, tentokrát s kakaovým korpusom a vyšlo to neporovnateľne lepšie. Tak poďme na to:

Rúru si predhrejeme na 180 st.
Korpus: samostatne zmiešame suché a tekuté prísady. Potom vymiešame ručne do kašovitej jednoliatej zmesi. Vylejeme do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie - ja som piekla v dvoch formách priemeru cca 18 cm cm, je to tak lepšie, korpus sa rovnomerne prepečie. Vložíme do vyhriatej rúry na 20 minút, potom stiahneme na 160 st. a dopekáme cca 35 minút – podľa toho, ako pečie Vaša rúra, skúsime špáradlom, či je korpus v strede prepečený.
Po upečení necháme 10 minút vychladnúť vo forme, následne z formy vyberieme a dáme na mriežku až do úplného vychladnutia.

Kým korpusy vychladnú, urobíme si krém. Do ryžového mlieka pridáme vanilkový puding a cukor, uvaríme a necháme vychladnúť. Vymiešame HERu so 100 g práškového cukru, postupne pridáme vychladnutý puding + 250 g gaštanového pyré a vymiešame hladký krém.

Korpus rozrežeme na 4 časti. Každú potrieme ríbezľovým lekvárom, krémom a zložíme. Celú tortu potrieme Herou rozmixovanou s cukrom v pomere 1:1, necháme cez noc stuhnúť v chlade a potiahneme poťahovou hmotou.

z uvedenej dávky vyšli 4 vrstvy korpusu
suroviny na krém
uvarený puding - vyzerá skôr ako jablkové pyré :-)
vymiešaný krém
hotová tortička