pomôcka na odkôstkovanie višní

POTŘEBNÉ PŘÍSADY



POSTUP PŘÍPRAVY

Na odkôstkovanie väčšieho množstva višní potrebujeme:
umelohmotnú bedničku tzv. mäsovku, obvykle býva v bordovej farbe,
na túto bedničku položíme umelohmotnú bedničku na šampiony, je asi 10 cm vysoká, v rovnakých rozmeroch ako mäsovka. Bedničky je bežne dostať kúpiť vo väčších domácich potrebách.

Do hornej bedničky nasyperme umyté odstopkované višne, optimálne asi 5 kg. Rukou pretláčame višne z hornej do spodnej bedničky. Kôstky zostanú v hornej bedničke. V spodnej zo stane šťava a dužina z višní.
Získanú masu prelejeme do inej nádoby cez čistú vyradenú záclonu. Z tekutiny urobíme višňovú šťavu, džem, rôsol alebo sirup.
Dužinu , ktorá nám zostane príliž nevytláčame. Do krabice od trvanlivého mlieka dáme mikrotenový sáčok, do ktorého natlačíme dužinu z višní a dáme zamraziť. Používame na koláče a a hlavne do makovej štrúdle. Celá krabica stačí na tri nohy štrúdle.