Tekvičky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na 15 ks: 130 g pyré z tekvice (najlepšie maslovej), 120 ml vlažného mlieka, 42 g roztopeného masla, 1 stredne veľké vajce, 50 g svetlohnedého cukru, 1/2 čl soli, 2 čl sušeného droždia (nepouži čerstvé droždie), 350 – 400 g hladkej múky

POSTUP PŘÍPRAVY

Poznámka: 50 g hnedého cukru môžeš nahradiť 40 g bieleho. Žemličky nie sú príliš sladké, ale ak ich chceš mať sladké, pokojne pridaj ešte 30 g cukru.

Tekvicu olúpaj, nakrájaj na plátky a prípadne odstráň všetky jadrá. Potom ju nakrájajte na malé kúsky. Kúsky tekvice umiestni na plech vyložený alobalom. Tekvicu naň poukladaj a potom všetko úplne zakry ďalšou vrstvou alobalu. Peč pri teplote 230˚C počas približne 30 - 40 minút, až kým sú kúsky jemné a ľahko sa dajú rozmiešať vidličkou. Vyber tekvicu z rúry a všetku ju rozmixuj na hladké pyré v mixéri. Tekvicu si môžeš pipraviť aj deň vopred.

Čas pečenia závisí od zrelosti a veľkosti tekvice. Môžeš ju aj upariť, ale pečenie jej dodáva najlepšiu chuť. Do veľkej misy daj mlieko, roztopené maslo a 130 g tekvicového pyré. Pridaj aj vajce a dobre ho premiešaj s ostatnými surovinami. Teraz do misy pridaj cukor, soľ a sušené droždie a dobre premiešaj.

POZOR! Teplota zmesi by nemala byť vyššia ako 40°C, inak sa kvasinky udusia a nebudú kvasiť.

Preosej múku a premiešaj ju v mise zo zvyšnými surovinami do homogénneho cesta - môžeš aj v kuchynskom hnietači. Potom cesto premies ručne, prelož do misy, zakry plastikovým sáčkom a nehcaj 10 - 15 minút odpočinúť. Po 10 - 15 minútach cesto premies, až bude hladké a pružné. Cesto má byť priľnavé, ale nelepivé na dotyk. Misu na kysnutie vymaž olejom a cesto do nej vlož a nechaj ho kysnúť 45 – 70 minút, pri izbovej teplote 23°C. V teplejšom prostredí vykysne skôr.

Po vykysnutí ho premies 2-3 minútky na pomúčenej doske, abybolo vláčne. Potom z neho nakrájaj 14-15 rovnakých kúskov. Ja ich vážim na 50 g. Z kúskov vytvaruj okrúhle žemličky, ale ešte ich na plech neukladaj. Plech vylož papierom, alebo fóliou na pečenie.

Teraz môžeš tekvičky tvarovať dvoma spôsobmi:

Metóda č.1: Cesto nastrihni nožnicami. (osobne toto s cestom nikdy nerobím)
Žemličky poukladaj na plech na pečenie vo vzdialenosti 3 – 4 cm od seba. Pomúč si ruky a buchtičky jemne stlač. Nožnice namoč do oleja a potom cesto zo 6 strán nastrihni ako lupene kvietkov. Nezabudni nožnice pravidelne ponárať do oleja.

Metóda č.2: Previaž cesto povrázkom.(viď detailný postup u mňa na povvi.com)
Tento proces je zdĺhavejší, ale má väčší efekt. Z kuchynského povrázku na viazanie mäsa odstrihni dlhšie kúsky. Povrázok previaž okolo žemličky z cesta tak, aby bola guľa rozdelená na 8 častí.rnNeviaž ich príliš tesne, pretože počas druhého kysnutia a pečenia ešte podkysnú a narastú.

Po dokončení formovania cesta, tekvičky zakry a nechaj podkysnúť o ďalších 75%. Cesto by malo byť pevne zakryté, aby sa zabránilo vysychaniu. Najlepšie utierkou a igelitovým vreckom.

Rúru predhrej na 180˚C.
Žemličky pred pečením potri zmesou vajíčka a 1 PL vody. Tým pri pečení získajú nádherne lesklú a zlatú farbu. Potom použi špičku tyčinky alebo niečo podobné, aby si spravila malý otvor v strede cesta. To je miesto, kde budeš dávať stopku tekvice (polovicu orieška).

Peč ich pri 175 – 180˚C počas 20 – 22 minút. až budú upečené do zlata. Ak robíš tekvičky menšie, alebo väčšie ako 50g, budeš musieť upraviť čas pečenia. Nepeč ich príliš dlho, lebo sa vysušia. Po 17 minútach otoč plech v rúre, aby sa upiekli rovnomerne.

Po upečení ich vyber z rúry a odstráň z nich kuchársku niť (viď foto u mňa na blogu). Kým sú ešte horúce, potri ich po povrchu smotanou, alebo maslom; to pomáha vytvoriť ešte lesklejší povrch tekvičiek a zvýrazní aj ich arómu. Nakoniec do nich zastokni polovicu orieška ako stopku a hotovo.

Po vychladnutí ich môžeš konzumovať ako sú, alebo plnené salámou, či obľúbenou oblohou.
Dobrú chuť!