Bezlepkové POVVI Medovníčky ®



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na cca.100 kusov: 200 g pohánková (bezlepková) múka, 100 g práš.cukru, 70 g ryžovej múky, 65 g medu, 1 vajce, 1 čl sódy bikarbóny, 1 čl mletej škorice, 1/3 čl mletých klinčekov, 1 čl strúhanej chem.neošetrenej, citrónovej kôry, 50 g rastlinný tuk, Poleva: 1 čl Orgran bezlepková náhražka vajec, 30g + 4 čl vody, 150 g práš.cukru

POSTUP PŘÍPRAVY

Je to môj vlastný recept a medovníčky sú úžasné! Najprv spolu zmiešaj všetky suché suroviny, ale dbaj, nech sú múky aj cukor preosiate. Následne rukami pomrv - doslova "rozpráš" tuk v suchých surovinách (viď foto u mňa na blogu). Až teraz pridaj med a vajce a všetko spolu zhnieť v kuch.robote hákom ako chlebové cesto. Pracuj rýchlo, aby sa cesto nezmenilo na neovládateľnú, lepkavú masu. Potom všetko prelož na pomúčenú dosku a zmies lopatkami na misy do homogénneho cesta. Keď je cesto hotové, vlož ho do chladničky na noc odpočinúť (alebo na min.4 hodiny).

Rúru predhrej 180°C.
Odober z cesta asi 1/3 a na pomúčenej doske ju rozváľaj na 5 mm hrúbku (nie tenšie, inak budú medovníky tvrdé). Formičkami z cesta povykrajuj medovníčky a ulož ich na papierom, alebo fóliou na pečenie vyložený plech. Potri ich rozšľahnutým vajcom a peč ich vo vyhriatej rúre počas 8-9 minút (závisí od rúry, preto ich počas pečenia stráž). Mne sa niekedy upiekli už za 8 minút, inokedy to bolo naozaj dlhšie.

Po upečení ich z rúry vyber a ihneď ich prelož vychladnúť na mriežku. Nezdob ich v ten istý deň, aby sa ti glazúra z medovníčkov neskĺzla. Najlepšie je nechať ich postáť do druhého dňa a až potom ich zdobiť.

Na glazúru vyšľahaj 1 čl Orgranu, 30 g a 4 čl vody a preosiaty, práš.cukor, naplň glazúrou cukrárske vrecko so želanou špičkou a môžeš zdobiť. Osobne ich po zdobení aspoň 1,5 dňa nechávam na vzduchu a až potom odkladám.

V prípade, že je pri celiakii aj alergia na vajciam nahraď tieto aj v ceste aj glazúre 1 čl Orgran náhražky vajec.
Ako môžeš vidieť na iných mojích medovníčkoch, zdobím ich niekedy pred pečením aj čokoládovými konfetmi (NIE LENTILKAMI - viď môj blog). Tieto pri celiakii vôbec nie sú vhodné, lebo môžu obsahovať hoci len stopové prvky lepku.