Bezvaječné a Bezlaktózové Medovníčky ®



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

160 g múky, 55 g práškového cukru, 85 g
 medu, 50 g rastlinného tuku, 1 čl sódy bikarbóny, 1 čl
 mletej škorice, 1/3 čl mletých klinčekov, kôra zo 1/4 citróna, bezlepková a 100% antialergická poleva

POSTUP PŘÍPRAVY

Cukor rozmiešaj s tukom. K múke pridaj zvyšné, iba suché suroviny a dôkladne všetko spolu premiešaj. Potom spoj cukrovú a múčnu zmes a dôkladne premiešaj. Až teraz pridaj med a vareškou, alebo kuchynským hnietačom zhnieť do cesta. Pracuj rýchlo, aby sa z cesta nestala lepkavá masa. Cesto prelož na dosku a zmies do homogénnej masy. Vlož ho do kuchynskej fólie a vlož do chladničky minimálne na hodinku stuhnúť; najlepšie cez noc.

Ak cesto nezahrievaš rukami príliš dlho, pracuje sa s ním veľmi ľahko.Po stuhnutí z cesta odkroj kúsok a len tento rozváľaj na hrúbku 5 mm. Zvyšok cesta vlož do späť do chladu, inak sa bude cesto pri práci nepríjemne lepiť. Formičkami z neho vykroj koláčiky a ulož ich na papierom na pečenie vyložený plech na pečenie. Koláčiky na plech ukladaj s odstupom, lebo pri pečení podrastú.

Zvyšky zmies a proces opakuj až do spotrebovania všetkého cesta.Ak chceš mať medovníčky pekne lesklé, zmiešaj v miske 2 PL mandľového (lieskového, sojového, ryžového mlieka - nie kravského) mlieka a 1 PL javorového sirupu (alebo sirupu Agave, či bazového) a medovníčky touto zmesou potri. Zmes je určená pre potieranie pečiva u ľudí, citlivých na laktózu a vajcia.

Rúru predhrej na 180°C. Medovníčky peč 10-12 minút, alebo až kým kraje pekne zhnednú. Po upečení ich prelož na mriežku a nechaj vychladnúť. Po vychladnutí ich ozdob bezvaječnou glazúrou.

Neobsahuje sušené vajcia. Medovníčky po upečení na chvíľu stvrdnú, čo je prirodzená reakcia medu na zmenu prostredia. Ale po pár hodinách mäknú a ostávajú naozaj krásne a dlho mäkké. Uchovávaj ich vo vzduchotesnej nádobe, nie dlhšie než mesiac.