Apple pie...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

... americká klasika :). Cesto: 1 3/4 šálky hladkej múky, 1 ČL kryštálového cukru, 12 PL masla /stuhnutého/, 1/4 šálky + 2 PL studenej vody..... Náplň: 7-8 jabĺk, kúsok masla /asi tak 3 PL/? 3 PL hladkej múky, 1/4 šálky vody, 1/2 šálky kryštálového cukru, 1/2 šálky trstinového cukru, 1 kopcovitá ČL mletej škorice, 1/4 ČL mletého muškátového orieška, 1 ČL vanilkovej esencie.....

POSTUP PŘÍPRAVY

1 šálka = 200 ml


Múku a cukor dáme do mixéra a premiešame, pridáme polovicu masla a krátko premiešame, potom pridáme aj druhú polovicu /dôležité je, aby sme nemiesili rukami a maslo sa nezačalo rozpúšťať, potrebujeme v ňom zachovať kúsky/, zmiešame, kým nám nezostanú drobné omrvinky. Pomaly prilievame vodu /najskôr 1/4 šálky ak bude treba, tak aj zvyšné 2 PL/, kým sa cesto nezhrnie do klbka. Zabalíme do potravinárskej fólie a necháme 30 minút v chlade.



Medzitým si olúpeme jablká, vykrojíme jadierka a nakrájame na plátky.



Na miernom ohni na panvici si rozpustíme maslo, zasypeme hladkou múkou a premiešame. Keď má zlatú farbu zalejeme vodou, pridáme oba cukre, koreniny a vanilkovú esenciu. Za stáleho miešania varíme 1 minútu. 1/4 odložíme bokom a zvyškom zalejeme nakrájané jablká a premiešame.



Cesto rozdelíme na 2/3 a 1/3 a väčšiu časť rozvaľkáme na pomúčenej doske, vložíme do koláčovej formy /môžeme ju vymazať maslom/ a navrstvíme jablká. Zvyšok cesta natenko rozvaľkáme, nahusto poukladáme navrch koláča, potrieme odloženou plnkou a prikryjeme alobalom, ktorý si tiež vymastíme maslom, aby sa nám naň koláč neprilepil. Pečieme na 220 °C prvých 10 minút, potom teplotu znížime na 175 °C a pečieme ďalších 40 minút, potom alobal dáme dolu a koláčik dopečieme ešte 10 minút na 175 °C. Necháme vychladnúť a nakrájame.