Celozrnné slivkové muffiny so slivkovou omáčkou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na 5 väčších alebo cca 9 klasických muffinov potrebujeme : na muffiny 110 g celozrnná špaldová múka 50 g hladká múka 60 g hnedý cukor 1 ČL (zarovnaná) prášok do pečiva 1 ČL (zarovnaná) sóda bicarbona 1 PL nemletý mak 1 PL med 1 veľké vajíčko cca 2 dl kokosové mlieko (alebo biely jogurt či kyslá smotana) 1/2 dl rastlinný olej slivky (cca 10 kusov) na posýpku 20 g maslo izbovej teploty 15 g celozrnná múka 15 g hnedý cukor 5 g jemné ovsené vločky 1/2 ČL mletá škorica (alebo podľa chuti) na omáčku cca 10 kusov sliviek 1/2 dl voda 1/2 dl červené víno 1 PL hnedý cukor 1 ČL voňavé korenie (škorica, perníkové)

POSTUP PŘÍPRAVY

Slivky umyjeme, osušíme a pokrájame na malé kúsky. Pripravíme si posýpku - zmiešaním všetkých surovín. Pripravíme si dve misy a varechu alebo stierku (muffiny je dobré miešať zľahka ručne)- v jednej zmiešame suché prísady (múka, cukor, prášok do pečiva, sóda bicarbona, mak) a v druhej mokré prísady (kokosové mlieko, vajce, med, olej), ktoré pridáme k suchým prísadám, zľahka premiešame a plníme do košíčkov alebo formičiek - plníme do 2/3 (dala som 2 lyžice cesty, pár kúskov sliviek, cesto a slivky, ktoré jemne zatlačím do cesta). Posypeme voňavou posýpkou. Pečieme v rúre zohriatej na 180°C cca 25 - 30 minút (skúsime špajľou).

Pokiaľ sa pečú muffiny, pripravíme omáčku - samozrejme nemusíte ju robiť, ale je to pridaná hodnota a je úžasná. Slivky umyjeme, odkôstkujeme, pokrájame na menšie kúsky, dáme do hrnca, podlejeme vodou, rozvaríme, pridáme cukor, víno a voňavé korenie a cca 5-10 minút povaríme do mäkka, rozmixujeme a máme hotovo.