Slivkové tartaletky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na 8 tartaletiek (priemer 10 cm) potrebujeme : korpus 120 g ovsené vločky rozmixované, 120 g celozrnná (alebo iná) múka, 50 g maslo izbovej teploty, 2 malé vajíčka, štipka soli *** slivková náplň : 600 g slivky pokrájané, 80 g trstinový cukor, kôra a šťava z 1 citróna, 2 ČL kukuričný škrob, 4 PL voda *** bielková pena : 2 bielky, štipka soli, 100 g krupicový cukor, 1 ČL kukuričný škrob *** formičky s priemerom 10 cm

POSTUP PŘÍPRAVY

Na korpus zmiešame všetky suroviny na kompaktnú hmotu a odložíme aspoň na 30 minút do chladničky (môžete urobiť iba z akejkoľvek múky). Následne rozdelíme na 4 časti a rovnomerne vtlačíme do formičiek. Prikryjeme papierom na pečenie, zatažíme strukovinou a pečieme na 180°C asi 7-8 minút, po 5 minútach odoberieme papier so strukovinou aby sa prepieklo aj dno. Nechala som vychladnúť a až potom som vybrala z košíčkov.

Na náplň som pokrájané slivky bez kôstok varila s cukrom a so šťavou aj kôrou z citróna asi 15 minút (mala som tvrdšie slivky, mäkkým bude stačiť tak 7-8 minút), následne som pridala kukuričný škrob rozmiešaný s 2 PL vody, povarila som ešte 2 minúty a nechala som čiastočne vychladnúť (pokiaľ sa mi nevyšľahala bielková pena). Po vychladnutí som opatrne som lyžicou naplnila do košíčkov.

Na bielkovú čiapočku som vyšľahala do tuha 2 bielky so štipkou soli, následne som postupne pridávala cukor a šľahala som pokiaľ sa kryštáliky úplne nerozpustili, potom som pridala škrob a minútku prešľahala.

Na slivkovú zmes som rozdelila rovnomerne bielkovú penu a zapekala som 15 minút v rúre vyhriatej na 180•C (formičky som uložila kvôli lepšej manipulácii na väčší pekáč).