Tekvicové krémové risotto



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na 4 porcie potrebujeme : 250 g ryže určenej na risotto (Carnaroli, Arborio) 1 - 1,5 l zeleninový vývar 1 dl bieleho vína 1 cibuľu 1 strúčik cesnaku 3 PL olivový olej 300 g pyré z tekvice (uvarená a rozmixovaná tekvica - Hokkaido, muškátová), čerstvá chilli paprička 30 g strúhaného parmezánu alebo syra podobného typu 30 g masla šťava z 1/2 limetky alebo citróna soľ čerstvo zomleté čierne korenie

POSTUP PŘÍPRAVY

V širšom hrnci alebo vo vyššej panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme nadrobno pokrájanú šalotku alebo cibuľu, o čosi neskôr cesnak a opražíme do sklovita - cibuľa nesmie chytiť farbu. Pridáme ryžu (pozor NEOPLACHUJEME - škrob zabezpečí krémovú konzistenciu risotta), obalíme v olivovom oleji, pridáme víno, pár minút varíme aby sa odparil alkohol a následne po častiach pridávame vývar a miešame pokiaľ nie je ryža uvarená na skus. Pár minút pred dovarením ryže vmiešame pyré z tekvice (ja som použila Hokkaido Tekvicu), dobre premiešame a necháme pár minút variť. Pridáme pokrájanú čerstvú chilli papričku, limetkovú alebo citrónovú šťavu, parmezán, premiešame, odstavíme zo sporáka, navrch dáme pár kúskov masla, prikryjeme a necháme 5 minút odpočívať, premiešame a podávame.