Tvarohový koláč s rebarborou a jahodami...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 400g hladkej múky, 1/2 kocky čerstvého droždia, 1 PL krupicového cukru, 50ml smotany 30%, 100ml teplého mlieka, 2 žĺtky, 1 Čl nastrúhanej citrónovej kôry, štipka soli a 100g rozpusteného masla. OKREM TOHO: 2 stonky olúpanej rebarbory, 2 PL krupicového alebo trstinového cukru, 1 ČL mletej škorice a cca 10 čerstvých jahôd, 250g jemného tvarohu a 2 vanilkové cukre...MRVENIČKA: 50g masla /stuhnutého/, 50g hrubej múky alebo najemno nastrúhaných piškót/, 50g krupicového alebo trstinového cukru a 1 ČL mletej škorice.

POSTUP PŘÍPRAVY

Do misky nasypeme múku, do stredu rozmrvíme droždie, posypeme cukrom, zalejeme mliekom a necháme podkysnúť. Potom pridáme smotanu, žĺtky, soľ, kôru z citróna a miesime. Počas ,miesenia pridávame maslo. Cesto by sa malo pekne spojiť a nelepiť na misku. Misku prikryjeme a dáme na teplé miesto. Necháme kysnúť 45 minút.



Zatiaľ si rebarboru nakrájame na tenké pásiky, zasypeme ju cukrom a škoricou a necháme bokom. Tvaroh vymiešame s oboma vanilkovými cukrami. Jahody si umyjeme a odstopkujeme. Nakrájame na štvrtinky.
Maslo na mrveničku si nakrájame na kocky, pridáme ostatné prísady a rýchlo zmiesime dokopy...


Formu na koláč alebo pekáčik na koláč si vymastíme maslom. Vykysnuté cesto rýchle premiesime a na pomúčenej doske vyvaľkáme /ja som použila formu s priemerom 27 cm, tak približne na danú veľkosť + niečo navyše som aj rozvaľkala/ a prenesieme do formy na koláč, okraje trochu potiahneme do výšky. Spodok natrieme tvarohom, potom navrstvíme rebarboru aj so šťavou, posypeme jahodami a nakoniec posypeme mrveničkou. Pečieme na 180°C, cca 30-35 minút. necháme vychladnúť a pokrájeme.

a kúsok z neho...