Ravioly plnené medvedím cesnakom s hráškovou omáčkou...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Ravioly: 400g hladkej múky, 4 vajcia, 2 PL olivového oleja, štipka soli... Plnka: 250g medvedieho cesnaku /môže byť aj mrazený/, 250g špenátu /listy/, 250g Ricotty, 100g slaniny, 2 strúčiky cesnaku, 80g strúhaného parmezánu, štipka muškátového orieška, štipka mletého čierneho korenia, štipka soli...Omáčka: 50g masla, 200g hrášku /môže byť aj mrazený, 250ml smotany na varenie, 1 strúčik cesnaku, 50g strúhaného parmezánu, štipka soli...

POSTUP PŘÍPRAVY

Najskôr si prepláchneme medvedí cesnak a špenát, spolu ich dáme do hrnca, pridáme trošku vody a povaríme cca 10 minút. Zlejeme a necháme vychladnúť. Slaninku si nakrájame na kocky a rozškvaríme, pridáme nadrobno nasekaný cesnak a odstavíme. Necháme vychladnúť.

Spracujeme si cesto na ravioly: do múky pridáme soľ, olej a vajcia, zapracujeme a miesime cesto, kým sa všetky suroviny nespoja. Cesto je hladké, mäkké a pružné, prikryjeme ho potravinárskou fóliou a čistou utierkou a necháme 30 minút odležať.

Vrátime sa k plnke. Medvedí cesnak a špenát vyžmýkame a nožom presekáme na drobnejšie, pridáme k nim ricottu, slaninku s cesnakom, parmezán, soľ, mleté čierne korenie a muškátový oriešok. Dobre premiešame.

Cesto rozvaľkáme natenko /odporúčam strojček na cestoviny/, urobíme kôpky plnky ďalej od seba, prikryjeme druhým cestom, ktoré trošku potrieme vodou, aby sa nám prilepilo a radielkom nakrájame ravioly, ktoré necháme asi 20 minút ešte odležať.

Ravioly uvaríme po častiach v osolenej vriacej vode, keď vyplávajú na povrch, varíme ich ešte 5 minút. Vyberieme dierkovanou naberačkou a necháme odkvapkať. Pokvapkáme buďto olivovým olejom /a podávame s omáčkou/ alebo rozpusteným maslom a podávame hneď.

Omáčka: na masle opražíme trošku hrášok, posekaný cesnak, zalejeme smotanou, chvíľu povaríme, osolíme a pridáme parmezán, ktorý necháme trochu rozpustiť. Môžeme rozmixovať dohladka.

Na tanier si naberieme omáčku, poukladáme ravioly, môžeme posypať postrúhaným parmezánom.