Slávnostná torta

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Potrebujeme: Vanilkový korpus 3 vajcia 90 g kryštálového cukru 75 g polohrubej múky 2 PL teplej vody 1/4 KL prášku do pečiva Orechový korpus 3 vajcia 90 g kryštálového cukru 45 g polohrubej múky 30 g orechov 2 PL teplej vody 1/4 KL prášku do pečiva Kakaový korpus 3 vajcia 90 g kryštálového cukru 65 g polohrubej múky 10 g kakaa 2 PL teplej vody 1/4 KL prášku do pečiva Karamelový krém 1 karamelové salko 350 g masla 1 PL práškového cukru 20 g gustinu (kukuričný škrob) 1 PL hladkej múky 350 ml mlieka

POSTUP PŘÍPRAVY

Postup:



Korpus

Z bielkov ušľaháme sneh, postupne pridávame cukor, žĺtka a nakoniec vodu. Varechou zľahka vmiešame múku s kypriacim práškom. Na dno formy vystrihneme kruh z papiera na pečenie a formu ním vyložíme. Cesto vylejeme do formy o priemere 24 cm. Pečieme pri 180 °C. Týmto postupom upečieme všetky tri korpusy.



V prípade orechového korpusu zmiešame orechy s múkou a práškom do pečiva. V prípade kakaového korpusu zmiešame preosiate kakao s múkou a práškom do pečiva. Postupujeme rovnako ako pri príprave vanilkového korpusu.



Korpusy naplníme krémom. Časť krému použijeme na potretie celej torty (boky, povrch). Naplnenú tortu dáme do chladničky stuhnúť. Potiahneme marcipánom a ozdobíme jedlou oplátkou. Tortovú oplátku potrieme zo spodnej časti cerou a prilepíme na tortu. Oplátku následne potrieme roztopenou (nie horúcou) cerou. Tortu ozdobíme maslovým krémom alebo marcipánovými kvietkami.



Krém

Z mlieka, škrobu a múky uvaríme puding. Maslo vymiešame s 1 PL cukru. Postupne pridávame vychladnutý puding a nakoniec karamelové salko.