♣♣♣ Bábovkovo /2./ ♣♣♣



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

ďalšia "séria" báboviek... odskúšané, podelím sa :) ...viac v postupoch

POSTUP PŘÍPRAVY

♥ https://www.mimibazar.sk/recept/53313-105501/babovkovo ♥ prvá "séria"

CITRÓNOVÁ BÁBOVKA... šťavnatá a svieža. 4 vajcia, 280g polohrubej múky, 200g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, ½ kypriaceho prášku, 100ml oleja, 100ml vody, kôra z 2 citrónov, šťava z 1 citróna. POLEVA: 200g práškového cukru, 5 PL citrónovej šťavy Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky, práškový a vanilkový cukor vymiešame do penista. Potom pridáme olej, nastrúhanú citrónovú kôru, šťavu, múku zmiešanú s kypriacim práškom a vodu, nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov. Pečieme na 170°C, 45 -50 minút. Potom necháme vychladnúť a vyklopíme. Polejeme citrónovou polevou. POLEVA: práškový cukor vymiešame s citrónovou šťavou.
TVAROHOVÁ BÁBOVKA....jemná a šťavnatá. 250g jemného tvarohu, 250g polohrubej múky, 250g Hery alebo iného tuku, 200g kryštálového cukru, 5 vajec, 1 vanilkový cukor, 1 kypriaci prášok V miske vyšľaháme Heru alebo iný tuk s oboma cukrami, potom zašľaháme tvaroh a vajcia . Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy. Pečieme na 180°C asi 45 minút. Necháme vychladnúť a potom vyklopíme. Posypeme práškovým cukrom alebo pofŕkame rozpustenou čokoládou.
SMOTANOVO ORIEŠKOVÁ BÁBOVKA... voňavá a jemná. 3 vajcia, 150g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, kôra z ½ citróna, 250g polohrubej múky, ½ balíčka kypriaceho prášku, 250ml smotany na šľahanie, 80g zomletých orieškov, 2 PL hrozienok, štipka soli... Bielky vyšľaháme so štipkou soli dotuha, žĺtky vyšľaháme s práškovým a vanilkovým cukrom dopenista. Postupne pridávame nastrúhanú kôru z citróna, múku zmiešanú s kypriacim práškom, oriešky, smotanu, hrozienka a nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh. Formu na bábovku vymastíme a vysypeme múkou. Cesto rovnomerne nalejeme, urovnáme a pečieme na 180 °C, 45 minút. Necháme vychladnúť a vyklopíme. Hotovú bábovku môžeme pofŕkať rozpustenou bielou čokoládou.
MAKOVO MARCIPÁNOVÁ BÁBOVKA....sladučká a voňavá. 5 vajec, 100g práškového cukru, 1 ČL vanilkového extraktu, 200g masla, 200g marcipánu, 250g polohrubej múky, 1 kypriaci prášok, 60g mletého maku, 5 PL pomarančovej šťavy alebo džúsu, štipka soli... POLEVA: 100g práškového cukru, 2 PL pomarančovej šťavy alebo džúsu Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Marcipán vyšľaháme s práškovým cukrom a pomarančovou šťavou /3 PL/. Pridáme maslo a šľaháme ďalej, pridáme žĺtka, vanilkový extrakt a aspoň dve minúty šľaháme dohladka. Múku zmiešame s kypriacim práškom a pridáme do cesta. Nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh. Z cesta odoberieme 1/3 a primiešame do nej mak a 2 PL pomarančovej šťavy. Formu na bábovku vymastíme a vysypeme. Bledé cesto nalejeme do formy, naň nalejeme makové cesto, pomocou vidličky jemne premiešame. Pečieme na 170 °C, 45-50 minút. Necháme vychladnúť a vyklopíme. Hotovú bábovku polejeme polevou, ktorú pripravíme zmiešaním práškového cukru a pomarančovej šťavy.
BÁBOVKA SPEKULATIUS: korenistá a sladučká... 6 vajec, 350g práškového cukru, 280g polohrubej múky, 130g nahrubo zomletej strúhanky, 170ml oleja, 170ml mlieka, ½ balíčka kypriaceho prášku, 1-2 ČL korenia SPEKULAS. rnVajcia a cukor vyšľaháme, pomaly prilievame olej a mlieko. Potom vmiešame strúhanku a múku zmiešanú s kypriacim práškom a korením Spekulas. Vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečieme na 170 °C, 45-50 minút. Vychladnutú vyklopíme a necháme pár hodín odstáť, aby sa chute rozvinuli.
POMARANČOVÁ BÁBOVKA: svieža a korenistá... 200g masla, 175g medu, 1 ČL vanilkovej esencie, 1 ČL kardamónu, štipka soli, 3/4 balíčka kypriaceho prášku, 3 vajcia, 2 PL smotany, 300g polohrubej múky, 100g mletých mandlí, kôra a šťava z troch pomarančov, čokoláda na polevu... Pomaranče dobre umyjeme, kôru ostrúhame a vytlačíme šťavu. Maslo vyšľaháme s medom a vanilkovou esenciou, pridáme kardamón a soľ. Postupne prišľaháme vajcia a smotanu. Múku zmiešame s kypriacim práškom a vmiešame do cesta. nakoniec vmiešame mandle. nakoniec vmiešame kôru a šťavu z pomarančov. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy na bábovku a pečieme na 180°C, cca 1 hodinu. Po vychladnutí vyklopíme a polejeme čokoládou.
LEVANDUĽOVO POMARANČOVÁ BÁBOVKA : voňavá a vláčna... 420g hladkej múky, 1 PL kypriaceho prášku, ¾ČL soli, 300g kryštálového cukru, 230g masla alebo iného tuku, 3 vajcia, 2 žĺtky, kôra z 1 pomaranča, 1ČL vanilkového extraktu, 1 ČL sušených levanduľových kvetov, 315ml cmaru... POLEVA: 1 PL pomarančovej šťavy, 1 PL masla, 100g práškového cukru..... Zmiešame múku, kypriaci prášok a soľ. V druhej miske vyšľaháme maslo s cukrom dopenista pridáme vajíčka aj žĺtky. Potom pridáme vanilkový extrakt, levanduľové kvety a pomarančovú kôru. Prešľaháme a vmiešame múčnu zmes, nakoniec cmar. Premiešame, vylejeme do vymastenej a múkou vymastenej formy a pečieme na 175 °C, 1 hodinu. Hotovú bábovku necháme vychladnúť, vyklopíme a polejeme polevou... POLEVA: Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom a šťavou do hladka...