CVIKLOVÉ HALUŠKY



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na 4 porcie potrebujeme : 600 g pyré z upečenej alebo uvarenej červenej repy (cvikla) 1 bielok 150 - 200 g múky (celozrnná, špaldová, polohrubá, hladká, ...) štipka soli na omáčku : 80 - 100 g syra s modrou plesňou 20 g parmezán cca 1,5 - 2 dl smotana alebo mlieko sušené oregano (nemusí byť)

POSTUP PŘÍPRAVY

Príprava je veľmi jednoduchá a nezaberie veľa času. Vlastne iba vareškou zmiešame pyré z červenej repy (rozmixovaná uvarená alebo upečená a očistená červená repa), múku (ja som kombinovala celozrnnú špaldovú s pšeničnou polohrubou), bielok (ja som použila žĺtok, ktorými zvýšil z iného receptu a myslím si, že aj maličké celé vajíčko by urobilo rovnakú službu) a soľ na konzistenciu klasického haluškového cesta. Halušky uvaríme v osolenej vriacej vode - keď vyplávajú navrch hneď ich vyberieme von - dlhším varením stratia farbu. Halušky sú jemnejšie ako klasické zemiakové, preto s nimi treba narábať opatrnejšie - ja som časť omáčky dala na dno taniera, naložila som halušky a navrch som dala zvyšok omáčky (ktorá tým ako chladla aj tuhla, ale na chuti jej to neubralo). K syru s modrou plesňou sa hodí oregano, tak ak máte radi kľudne posypte.

Syrovú omáčku robím veľmi jednoduchú, vlastne iba v smotane alebo mlieku rozpustím syr výraznej chuti a dochutím štipkou sušeného oregana - tak nám chutí najviac.

Kopec ďalších zaujímavých receptov nájdete na mojom blogu : www.svetnatanieri.blogspot.sk