Slané rožky so syrom...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

300g polohrubej múky, 400g hladkej múky, 100ml oleja, 2 vajíčka, 200ml cmaru izbovej teploty, 100ml mlieka, 1PL soli, 1ČL kryštálového cukru, 1 kocka droždia...250g zmäknutého masla alebo iného tuku, 250 nastrúhaného údeného syra...1 vajíčko

POSTUP PŘÍPRAVY

V zohriatom mlieku si rozmiešame cukor a rozdrobíme droždie. Necháme vzísť kvások. Do misy si nasypeme obe múky, pridáme soľ, zamiešame, pridáme olej, vajcia, cmar, a vykysnutý kvások. Zamiesime cesto, ktoré necháme prikryté na teplom mieste kysnúť na dvojnásobok.




Maslo alebo margarín si rozdelíme na 6 častí. Cesto si rozdelíme na 9 rovnakých častí. Vezmeme si 3 z nich a každú rozvaľkáme na pomúčenej doske na tenkú placku. Na prvú placku si naukladáme plátky z masla /1/6/ a posypeme časťou syra, prikryjeme druhou plackou, na ktorú poukladáme plátky masla /druhú 1/6/ a znovu posypeme časťou syra a prikryjeme treťou plackou. Trochu valčekom rozvaľkáme a pomocou ostrého noža alebo radielka rozdelíme placku /kruh/ na 8 častí. Každú zrolujeme do rožka /začneme od širšej strany/, poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie /odporúčam, nakoľko nám maslo alebo tuk bude pri pečení určite vytekať a síce rožky pri chladnutí niečo vsiaknu späť, ale uľahčíme si potom umývanie pekáča/. Vezmeme ďalšie 3 časti cesta a znovu rozvaľkáme natenko, poukladáme maslo a posypeme syrom ako som popísala vyššie a znovu rozdelíme na 8 častí, z ktorých zrolujeme rožky. Postup zopakujeme ešte raz. Rožky potrieme vajíčkom /kto chce môže posypať semienkami/ a pečieme na 200°C, cca 15 minút... treba si ustriehnúť a piecť dozlata. Necháme vychladnúť na plechu a potom už len degustujeme