Vianočná tvarohová štóla s marcipánom.



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500g hladkej múky, 100g práškového cukru, 1 balík vanilkového cukru, 1 balík kypriaceho prášku, 2 vajcia, 250g tvarohu, 250g masla, 1 PL nastrúhanej citrónovej kôry, 3 PL rumu, 200g marcipánu, 150g hrozienok, 150g kandizovanej pomarančovej a citrónovej kôry, 70g rozpusteného masla na potretie, trocha práškového cukru na posypanie...

POSTUP PŘÍPRAVY

Múku zmiešame s kypriacim práškom, vanilkovým a práškovým cukrom. Pridáme nasekané zmäknuté maslo, tvaroh, vajcia, rum a zmiesime. Prisypeme nastrúhanú a kandizovanú kôru, hrozienka a znovu premiesime. Cesto necháme 1/2 hodinku pri izbovej teplote odležať. Potom ho na pomúčenej doske rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika a do stredu naukladáme marcipán, ktorý si nakrájame na dlhé a hrubé pásiky. Cesto preložíme cez marcipán z jednej aj z druhej strany, jemne pritlačíme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. pečieme na 180 °C, 35-40 minút. Po upečení potrieme rozpusteným maslom a poprášime práškovým cukrom. Necháme vychladnúť, dobre zabalíme do alobalu a necháme na chladnejšom mieste odležať.