Panettone...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Sladký koláčik alebo "vianočka" z Talianska... Príprava vyzerá náročne, ale keďže cesto na viac fáz kysne, netreba sa mu toľko "venovať" a dá sa to zvládnuť úplne ľahko. A ten výsledok stojí za to... zamatovo jemný, sladký koláčik k teplému nápoju. ♠♠♠ Kvások: 110g hladkej múky, 110 ml mlieka /nemusíme vôbec ohrievať/, 6 g sušeného droždia alebo 1/2 kocky čerstvého droždia ♠♠♠ Prvé cesto: 550g hladkej múky, 130g kryštálového cukru, 140g zmäknutého masla, 2 PL rumu, 4 vajcia, 2 žĺtky ♠♠♠ Druhé cesto: 270g hladkej múky, 75g kryštálového cukru, 140g zmäknutého masla, dreň z 1 vanilkového struku, štipka soli, 1 PL medu, 3 vajcia, 3 žĺtky♠♠♠Náplň: 150g kandizovanej citrónovej, pomarančovej kôry, hrozienok, kúskov čokolády /čo kto chce a má doma :-)/

POSTUP PŘÍPRAVY

Začíname večer pred pečením tak, že si zmiešame mlieko, múku a droždie a prikryjeme nádobu potravinárskou fóliou. Necháme pomaly pri izbovej teplote kysnúť. Namočíme hrozienka do rumu a môžeme ísť spať. Viac v obrázkovom postupe :-)

Na druhý deň ráno máme už droždie pekne napenené a môžeme pokračovať.
Vajcia, žĺtky, 1/2 masla a cukor spolu vyšľaháme, pridáme rum, múku a pomocou hákov na cesto spracujeme. Potom pridáme kvások a znovu premiesime. Nakoniec zapracujeme druhú polovicu masla a cesto ručne dobre premiesime. Dáme do olejom vymastenej misky a prikryjeme potravinárskou fóliou a čistou utierkou. Necháme na teplom mieste kysnúť.
Keď cesto zväčší svoj objem /u mňa to bolo asi po 2 1/2 hodinách/, tak začneme s prípravou druhého cesta. Vajcia, žĺtky cukor, dreň z vanilkového struku, med, soľ a polovicu masla vyšľaháme, pridáme múku a po spracovaní aj druhú polovicu masla. Získame cesto krémovitej konzistencie.
Teraz vezmeme prvé /vykysnuté cesto/ a po častiach doň zapracujeme toto druhé /maslové/ cesto. Mne sa osvedčili háky na miesenie, ale kto chce vypilovať kondičku, môže aj ručne. S cestom pracujem tak dlho, kým nie je vláčne, jemné, trochu lepkavé, ale po natiahnutí sa netrhá a dá sa natiahnúť ako závoj. Potom si cesto rozdelíme na dve polovice a jednu "natiahneme" na naolejovanej podložke, posypeme polovicou pripravených dobrôtok /kandizovaná kôra z citrusov, čokoládové kúsky, hrozienka/, na túto posýpku natiahneme druhú polovicu cesta, posypeme zvyškom ingrediencií a zavinieme. Cesto si rozdelíme na rovnaké časti /ja som si navážila si kúsky po 695g a mala som papierovú formu s rozmermi 134x95 mm, kupovala som za pár centov http://www.peceniehrou.sk/sk/produkty/papierova-forma-na-panettone-134x95mm-1ks/ /. Potom si každú časť vygúľame do tvaru lopty a šupneme do pripravenej formy. Formy dáme na pekáč, prikryjeme potravinárskou fóliou a čistou utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť /niekde odporúčali si vyhriať rúru na cca 30 °C a nechať kysnúť v nej/.
Keď je cesto asi 2 cm od okraja formy /ja som sa k tomu dostala až večer/, vyhrejeme rúru na 170°C. Na vrchu cesta urobíme krížik /najlepšie je použiť žiletku alebo skalpel, prípadne veľmi ostrý nôž/, položíme pár vločiek stuhnutého masla a na spodnej priečke rúry pečieme asi 30-45 minút. Odskúšame špajdľou, či je upečené.
A teraz príde na rad grif, ktorý by sme nemali vynechať. Spodok formy prepichneme špajdľami a upečený koláčik obrátime hore dnom. Položíme ho medzi dve podložky, knihy, stoličky tak, aby nám viselo "dolu hlavou" za špajdle a necháme ho vychladnúť aspoň do druhého dňa. Potom ho môžeme nakrájať a podávať s teplým nápojom a vychutnávať si advent.