Nivovo-eidamové kysnuté pagáčiky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 600 g múka hladká špeciál, 1 PL soľ, 42 g droždie, 1 ČL cukor kryštálový, 150 ml mlieko vlažné, 200 ml smotana kyslá, 125 g maslo rozpustené.,1 ks vajce Náplň: 270 g syr Niva, 200 g syr Eidam, 50 g maslo rozpustené Na potretie: 1 ks vajce Na posypanie: sezam

POSTUP PŘÍPRAVY

Urobíme si kvások. Keď máme kvások hotový, prisypeme múku, ktorú sme si preosiali a rozmiešali so soľou, prilejeme vlažné mlieko rozmiešané s kyslou smotanou a vajíčkom. Nakoniec pridáme vlažné rozpustené maslo. Dáme do stroja (alebo miešame ručne) a vypracujeme vláčne cesto. Vložíme ho do nádoby, ktorá sa nám dá dobre uzatvoriť. Ja som dala do kysky misky, ale nemusíte dať práve do ne,j len do takej, ktorú dobre uzatvoríte a dáme na 30 minút do chladničky. Ono veľmi nenakysne, ale sa nám krásne vyvaľká.
Keď si cesto pekne rozvaľkáme, potrieme ho rozpusteným maslom a nastrúhanou Nivou. Teraz nastrúhame na to Eidam. Syr dobre rukami popritláčame, aby nám pri skladaní nepadal. Začíname skladať. Najprv po výške z ľava do stredu. Teraz z prava do stredu. No a ešte na polovicu. Teraz cesto po dĺžke jemne nakrojíme. No a pokračujeme v skladaní. Z hora do stredu a z dola do stredu a znova prekrojíme na obidvoch stranách. No a znova ešte preložíme a prekrojíme. A takto pripravené cesto vložíme do nádoby zatvoríme ju a dáme do chladničky na 20 minút. Toto zopakujeme 2 krát. Celý postup tak ako prvýkrát. Po druhom raze cesto vyberieme rozvaľkáme poskladáme, jemne narežeme, ale už ho nedávame do chladničky, ale len vyvaľkáme. Pokrájame ho na štvorčeky - tak nemáme žiaden odpad a nemusíme znovu vaľkať. Potrieme vajíčkom a posypeme sezamom a ukladáme na plech. Je tam Niva a tá je slaná, tak netreba na vrch soliť. Pečieme pri 200 stupňovej teplote do ružova. Každá si svoju rúru poznáte.