Pľundrové cesto... jednoduché a rýchle.



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Keď som našla na internete recept na toto pľundrové cestom, neodolala som a musela som vyskúšať. Musím uznať, že sa s ním robí naozaj dobre, rýchlo a koláčiky sú za chvíľu na stole. ♣♣♣ Na maslové cesto: 250 g masla, 120 g hladkej múky, štipku soli... Na kysnuté cesto: 300 g polohrubej múky, 1ČL kypriaceho prášku, ½ kocky čerstvého droždia, 2PL kryštálového cukru, ½ ČL soli, 150 ml vlažného mlieka,1 ČL citrónovej kôry, 2 žĺtky, 1 bal. vanilkového cukru...

POSTUP PŘÍPRAVY

Najskôr si pripravíme maslové cesto. Zmiešame všetky prísady a vypracujeme jednotné hladké cesto. Cesto zabalíme do fólie a dáme nabok odležať do chladu. Na kysnuté cesto zmiešame v miske všetky prísady a vypracujeme jednotné hladké cesto. Prikryjeme ho utierkou a necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, roztiahneme a do stredu uložíme maslové cesto. Maslové cesto zabalíme do kysnutého. Masu, ktorá nám takto vznikne rozvaľkáme na plát a zložíme – sprava doľava a zhora dole. Potom opäť rozvaľkáme a celý postup skladania zopakujeme. Opäť rozvaľkáme a naposledy zložíme. Zložené cesto obrátime zloženou časťou nadol, poprášime múkou, zakryjeme fóliu a necháme, kým cesto zdvojnásobí svoj objem. Cesto rozvaľkáme a plníme /ja som pokvapkala rozpusteným maslom, posypala mletou škoricou, mletými orechmi a práškovým cukrom a zavinula, potom nakrájala na 1 cm kúsky a vzniknuté slimáčiky poukladala na plech. Ale dajú sa z neho piecť aj croissanty, taštičky a pod./. Koláčiky z tohto cesta pečieme približne 20 minút pri teplote 180 stupňov.