Trojfarebné lasagne...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 balík hotových lasagní, 1 cuketa, 1 baklažán, 2 cibule, 200g lúpaných rajčín, 200g rajčinového pretlaku, 200g hrášku, 400g mrazeného špenátu, 150g parmezánu, 50 g hladkej múky, 50g masla, 150 ml mlieka, 200g ricotta, soľ, bazalka, olej

POSTUP PŘÍPRAVY

Do jedného kastrólika si dáme 4 PL oleja, rozohrejeme, 1 cibuľu nakrájame na kocky, opražíme, pridáme paradajky, pretlak, osolíme a povaríme cca 10 minút, aby omáčka zhustla.



Zatiaľ si ošúpeme cuketu a baklažán, nakrájame ich na kocky. V ďalšom kastróliku si rozpálime 4 PL oleja a opražíme na ňom druhú cibuľu nakrájanú na kocky, pridáme cuketu, baklažán, podlejeme 1 naberačkou vody a dusíme 20 minút. Potom odokryjeme, osolíme a varíme neprikryté ďalších 10 minút.



Medzitým si v ďalšom hrnčeku povaríme špenát a hrášok, postačí takých 10-15 minút, osolíme a pridáme bazalku /pôvodne malo ísť 100g bazalkového pesta/.



Pripravíme si bešamel, rozpustíme maslo, pridáme múku, opražíme, zalejeme mliekom, necháme zhustnúť, osolíme a pridáme 50g parmezánu. Salámu nakrájame na drobno.




Dáme si variť vodu, ktorú osolíme a pridáme 1 PL olej. Vo vode po 4-6 plátkoch varíme lasagne cca 2 minútky.



Ragú z cukety a baklažánu rozdelíme na tri časti: jednu šupneme k bešamelu, jednu pridáme k špenátu s hráškom a do tretej pridáme 2 naberačky paradajkovej omáčky a salámu.
Do vymasteného a strúhankou vysypaného pekáčika poukladáme prvú vrstvu uvarených lasagní /mne vyšlo 6 kusov a hneď si dáme variť ďalšiu várku/ polejeme rajčinovo-salámovou omáčkou /poriadne po celej ploche rozotrieme/, poukladáme druhú várku lasagní /a znova do hrnca šupneme ďalšiu várku variť/, potrieme bešamelovo-cuketovo-baklažánovou omáčkou, poukladáme tretiu várku lasagní /a uvaríme poslednú várku/, potrieme špenátovo-hráškovou omáčkou /postačia 2/3/ a prikryjeme štvrtou várkou uvarených lasagní. Vrch by sme mali rozdeliť na tretiny - tú vľavo by sme mali potrieť zvyšnou špenátovo-hráškovou omáčkou /zelená, stred by sme mali potrieť ricottou/ biela a vpravo by mala byť natretá rajčinová omáčka/ červená = talianska zástava. Celé to posypať zvyškom parmezánu.



Lenže... musela som pozmeniť pretože moji drahí nemusia špenát a tak ho musím maskovať a nie pretŕčať navrchu lasagní /medzi nami, nakecala som im, že to je brokolica / a tak som uvarila aj piatu vrstvu lasagní a na štvrtú som natrela ricottu a špenátovo-hráškovú omáčku a prikryla lasagnami a potrela rajčinovou omáčkou a posypala parmezánom.

Pečie sa to na 180°C, 30 minút.

xxx