
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 tekvička Hokaidó 1 kelímok sladkej smotany soľ muškátový oriešok mleté čierne korenie 1 stredná cibuľa 2 PL oliv. oleja 2 strúčiky cesnaku 1 krajec chleba tekvicový olej tekvicové jadierka
POSTUP PŘÍPRAVY
Cibuľu ošúpeme, pokrájame a speníme na oleji. Prihodíme kocky tekvice a osolíme, prihodíme trocha mletého čierneho korenia a chvíľu restujeme za stáleho miešania.
Potom tekvicu podlejeme vodou alebo vývarom a prikryté dusíme domäkka. Behom 15 minút by mala byť tekvička mäkká. Odstavíme.
Ponorným mixérom tekvicu rozmašírujeme na kašu, dáme späť na horák a do vriacej vlejeme smotanu. Ja ju zvyknem ešte trocha nariediť mliekom, podľa úvahy a želanej hustoty môžeme priliať ešte ďalší vývar.
Postrúhame ždibec muškátového orieška a pridáme do polievky, ktorú ešte trocha povaríme.
V panvici opečieme na troche oleja krajec chleba, ku koncu pridáme zopár tekvicových jadierok a tiež ich narýchlo opečieme. Hrianku potrieme cesnakom a pokrájame. Vkladáme do polievky pri servírovaní, posypeme opečenými jadierkami a pokvapkáme tekvicovým olejom. Mňam! :-)
![]() |
Tekvicu umyjeme a bez šúpania ju pokrájame. Prekrojíme na polovicu, potom vyškriabeme jej vnútro a obe polovice rozkrájame na kocky. |
![]() |
recept pochádza od tohto sympaťáka, herca Joža Vajdu :-) alebo skôr od jeho manželky. Túto polievku varil v relácii Bez servítky. |