Bielkovo-čokoládový chlebíček



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 4 väčšie bielky, 80 g polohrubej múky, ½ prášku do pečiva, 1 lyžica vody, 1 lyžica oleja, 80 g práškového cukru, 2 lyžice postrúhanej čokolády na varenie***Krém: 4 dl mlieka, 1 Zlatý klas, 1 zarovnaná lyžica polohrubej múky, 3 mierne navŕšené lyžice kakaa, 175 g kryštálového cukru, 125 g obyčajného masla***

POSTUP PŘÍPRAVY

Zvýšili mi vaječné bielky, tak som sa o niečo pokúsila.

Rúru si predhrejeme na 160° C. Formu na srnčí chrbát (alebo formu na chlebíček) vymažeme hrubšou vrstvou masla a poriadne vysypeme polohrubou múkou.
Bielky vyšľaháme s lyžicou vody (pridala som ešte 4 kvapky citrónovej šťavy - nemusí byť) a dvomi lyžičkami práškového cukru (odoberieme z uvedeného množstva) na tuhý sneh.
Pridáme zvyšný cukor, premiešať
lyžicu oleja, premiešať
múku zmiešanú s práškom do pečiva, premiešame,
vopred som si nastrúhala takýto kúsok čokolády
a zľahka premiešame.
Vylejeme do formy a dáme upiecť na cca 20-25 min. Keď je už vrch ružovkastý (asi v polovici pečenia), zakryjeme alobalom a necháme dopiecť. Ihlou zistíme, či je už cesto upečené aj vo vnútri.
Po upečení jemne príborovým nožom oddeliť od stien a vložiť celú formu do studenej vody (napr. do pekáča), nechať úplne vychladnúť – cesto sa dá potom krásne vyklopiť
Na podložku položíme papier na pečenie a vyklopíme naň cesto.
Prekrojíme na 3 rovnaké diely. Spodok bude rovný, zaoblená časť pôjde ako posledná.
Krém: 2 dl mlieka uvariť s cukrom a kakaom, do vriaceho pridáme rozmiešaný Zlatý klas s múkou vo zvyšnom mlieku.
Uvaríme na hustú kašu. Občas premiešať, nechať úplne vychladnúť.
Zmäknuté obyčajné maslo vymiešame šľahačom a *pridávame po troške do krému* a šľaháme.
Natrieme rovný diel, položíme stredný, natrieme a položíme zaoblenú časť cesta. Obtrieme krémom celý chlebík, aj po bokoch hrubšou vrstvou. Odložíme na chvíľu do chladničky. Keď už je krém trošku stuhnutý, ozdobíme vrch i boky vidličkou. Pofŕkame čokoládovou polevou (stačí jej máličko). Necháme stuhnúť. Ak by sa náhodou ťahal krém pri krájaní, nahriať si nôž nad plameňom a pokrájať na rezy.
Chuťou je ako doboška, a je s tým aj menej roboty. Do cesta nemusíte dávať postrúhanú čokoládu, môžete použiť miesto nej dve zarovnané lyžice pomletých orechov, kokosu, alebo nechať čistý korpus. Takisto môžete vynechať kakao v plnke a budete mať čisto vanilkový krém, alebo použiť jahodový puding, karamelový, alebo aký sa Vám zažiada.