Prekladané oškvarkové pagáčiky...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

400g hladkej múky, 400g polohrubej múky, 125g tuku /Hera, Palmarín/, 1 PL octu, 1 PL kryštálového cukru, 1 PL soli, 2 vajcia, 1 kocka droždia, 100ml mlieka, 300ml cmaru... mleté oškvarky, vajce na potretie, soľ, semiačka na posypanie...

POSTUP PŘÍPRAVY

Do misky si nasypeme obe múky, urobíme jamku, do ktorej pridáme rozpustený tuk, vajcia, soľ, ocot, vlažný cmar. Zasypeme múkou, rozmrvíme droždie, zasypeme cukrom, zalejeme vlažným mliekom /stále pracujem v jednej miske :-)/ a zamiesime cesto, ktoré sa nelepí, netrhá... Prenesieme ho na pomúčenú dosku, rozvaľkáme natenko, potrieme oškvarkami, osolíme, preložíme tak, že vrchný roh preložíme do stredu, spodný preložíme naň, zľava preložíme do stredu a sprava podsunieme pod cesto do stredu /snažila som sa nakresliť/.
Potom necháme 20 minút prikryté kysnúť a znovu rozvaľkáme natenko, pomažeme oškvarkami, osolíme a preložíme tak ako prvý krát a necháme kysnúť ďalších 20 minút. Po tretí krát cesto rozvaľkáme, potrieme oškvarkami, osolíme a poprekladáme, necháme kysnúť 20 minút. Nakoniec cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 1 cm, potrieme vajíčkom, povykrajujeme pagáčiky, ktoré preložíme na plech /ja používam papier na pečenie/ necháme podkysnúť 10 minút a posypeme sezamom. Pečieme na 180°C, asi 15 minút do zlata.

Skladáme najskôr zhora do stredu a zdola do stredu...
skladáme zľava do stredu a sprava pod cesto... z cesta bude kocka.