Rožky s masťou...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

recept som našla na internete a keďže v pečení domáceho pečiva som amatér-začiatočník, vyhovoval mi svojou jednoduchosťou. Mne vyšlo 20 rožkov, niečo sa zjedlo na večeru, niečo si manžel bral do práce a zvyšok zmizol rýchlosťou blesku na raňajky... tak usudzujem, že musia byť skvelé :-)

POSTUP PŘÍPRAVY

Potrebujeme: 0,5l mlieka, 1 kocku droždia, 1 PL soli, 1 PL kryštálového cukru, 900g hladkej múky, 100ml oleja.........Na potretie: 150g bravčovej masti a 50 g masla - spolu predom rozpustiť a nechať vychladnúť na izbovú teplotu, ale aby nestuhlo.........Na potretie: 1 vajce, 1 PL mlieka - spolu zmiešať.........Na posypanie: hrubozrnnú soľ, kmín, sezam.......




Mlieko ohrejeme, múku vysypeme do misky, pridáme soľ a premiešame. V strede urobíme jamku, do nej nasypeme cukor, rozmrvíme droždie, zalejeme mliekom a necháme droždie nakysnúť. Keď vzíde kvások, zapracujeme ho do múky a vypracujeme hladké a nelepivé cesto, ktoré necháme podkysnúť. Keď zdvojnásobí svoj objem, rozdelíme ho na dve polovice. Každú rozdelíme na 8-10 guličiek, ktoré po jednej rozvaľkáme na pomúčenej doske a potrieme zmesou masla a masti /asi 1 PL/, a zavinieme rožok. Rožky prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte 25 minút kysnúť. Rúru vyhrejeme na 220 °C. Rožky potrieme vajíčkom a posypeme. Pečieme ich dozlata na 220 °C /mne stačilo 10-12 minút/. Po vychladnutí sa do nich môžeme pustiť.