Skvelý sypaný ovocný koláč



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 a štvrť hrnčeka (cca 2 dl) celozrnnej múky, 1 hrnček polohrubej múky, 1 hrnček hnedého cukru, 1 čajovú lyžičku jedlej sódy, 170g studeného masla, kôru z jedného citróna, 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu, 1 vajce, 1 kyslú smotanu, 1/2 čajovej lyžičky soli, 2 a 1/2 hrnčeka čučoriedok, 1 čajovú lyžičku škorice alebo škoricový cukor alebo korenie "Jablkový závin", tortovú formu s priemerom 24 cm, papier na pečenie

POSTUP PŘÍPRAVY

... dostala som čučoriedky, a tak som hľadala nejaký zaujímavý tip na koláč ... nakoniec som našla inšpiráciu na internete, pôvodný recept ma zaujal najmä preto, že nebolo potrebné použiť žiadne prístroje ani váhu ... prísady som však upravila podľa seba - použila som zdravšiu alternatívu pôvodných surovín a niektoré som vymenila či doplnila ... výsledok predčil všetky moje očakávania, koláč bol nadýchaný, chutný a vláčny, a to aj po dvoch dňoch - odteraz budem používať tento korpus na všetky ovocné koláče, najmä z bobuľového ovocia ... takže ideme na to (rozpis je na tortovú formu priemeru 24 cm) ... z 2 hrnčekov múky, hrnčeka cukru a masla pokrájaného na kocky si rukou urobíme posýpku, z ktorej časť (cca 1 hrnček odoberieme nabok - neskôr sem pridáme škoricu, alebo škoricový cukor alebo korenie "Jablkový závin" a použijeme na posypanie koláča) ... v osobitnej mise si zmiešame tekuté suroviny (smotanu, vajce, vanilkový extrakt) a asi 1/3 čučoriedok ...do zvyšnej posýpky pridáme zvyšného 1/4 hrnčeka múky, jedlú sódu, citrónovú kôru, soľ a tekutú zmes - vareškou zmiešame, vznikne také tuhšie cesto, ktoré navrstvíme do tortovej formy, ktorej dno sme si vyložili papierom na pečenie ... na vrch rozsypeme zvyšné čučoriedky a nakoniec odložený hrnček posýpky, do ktorej sme pridali voňavé korenie ... pečieme v rúre vyhriatej na 200°C cca 35 - 45 minút, v závislosti od toho ako pečie rúra, ja som piekla 45 minút, skúšala som špajdľou - necháme vychladnúť a podávame