Smotanová a pomarančová omáčka.



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

nedá mi nepodeliť sa o tieto dve lahodné omáčky. Každá je iná, ale obe mojim deckám chutili, takže už len vybrať si. Výborné sú ku grilovanému mäsku alebo k minútkam.

POSTUP PŘÍPRAVY

Smotanová: 1 veľká cibuľa, 1 PL masla, 1 Pl kryštálového cukru, 400ml mäsového vývaru /ale lepší je výpek z mäska/, 150ml vody, 1 PL vegety, 50ml smotany na šľahanie, 1 PL hladkej múky, 1 PL oleja, 2-3 guličky celého korenia, mleté čierne korenie, 3 vetvičky rozmarínu... soľ podľa chuti, ale nám nebolo treba.




Cibuľu nadrobno nasekáme a na rozohriatom masle opražíme, posypeme cukrom a necháme skaramelizovať. Zalejeme vodou, vývarom alebo výpekom, pridáme vegetu, rozmarín, celé korenie a na miernom ohni zakryté varíme 10-15 minút. Z múky a oleja si pripravíme tmavú zápražku, ktorú vmiešame do omáčky a miešame, kým nezhustne. Precedíme ju cez sitko, vmiešame smotanu a podľa chuti osolíme.






POMARANČOVÁ: 60g masla, 1 malá cibuľka, 125ml pomarančovej šťavy, 1 PL nastrúhanej pomarančovej kôry, soľ /stačí fakt máličko, len medzi prsty/, 1 Čl škrobovej múčky, 2 PL vody...




Cibuľku nasekáme nadrobno a krátko opečieme polovičke masla. Pridáme pomarančovú šťavu a kôru, povaríme 3-4 minútky a pridáme škrobovú múčku, ktorú rozmiešame v troške vody. Odstavíme a do horúcej metličkou vmiešame zvyšok masla.