Čerešňový koláč s krupicou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto:170g hladkej múky*50g práškového cukru*90g masla*2 lyžice mlieka*1 vanilínový cukor*nastrúhaná kôra z citróna
Poleva:3 dl mlieka*60g detskej krupice*50g práškového cukru*40g masla*3 vajcia*1 vanilínový cukor*500g čerešní

POSTUP PŘÍPRAVY

Keď som sa vrátila pred týždňom z 3-dňovej stanovačky, mala som 100 chutí na "normálne"jedlo. Po ňom sa mi zažiadal dezert, tak som sa teda pohrabala v recetíkoch s čerešničkami. Našla som tento zaujímavý a netradičný recept a pustila sa do pečenia. Na fotke nevyzerá práve lákavo, ale lepšie sa mi ho už nepodarilo odfotiť. Je vhodný na plech s rozmermi 23x27 cm, no keďže taký nemám, šupla som ho do koláčovej formy.

Cesto: 1. Všetky suroviny spracujeme na hladkú hmotu.
Poleva: 1. Z mlieka, krupice, cukru a masla uvaríme kašu.
2. Do studenej kaše primiešame žĺtky a sneh vyšľahaný z bielkov.
Čerešňový koláč: 1. Plech vyložíme papierom na pečenie.2. Cesto rozvaľkáme a za pomoci valčeka ho prenesieme na plech tak, aby boli 1 cm vysoké okraje.3. Na cesto natrieme polovicu polevy, nahusto naukladáme čerešne a na čerešne natrieme druhú polovicu polevy.4. Pečieme asi 30-40 minút pri teplote 190-200°C5. Upečený koláč necháme chvíľu vychladnúť. Potom ho opatrne vyklopíme, stiahneme papier a uložíme na podnos.6. Ozdobíme šľahačkou, roztopenou bielou čokoládou a čerešňami. Chutil mi skôr ako nákyp.