Univerzálne kysnuté cesto :-)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

350g polohrubej múky, 150g hladkej múky, 270-300ml mlieka, 5 PL práškového cukru - podľa chuti i viac, 21g droždia, 50g roztopeného masla, 1 vajíčko, štipka soli

POSTUP PŘÍPRAVY

Vyskúšala som už rôzne kysnuté cesta, no toto je úžasné, jemné a vhodné na koláče, záviny, buchty, vianočku......... Neviem, či sa tu podobný recept nachádza, nepozerala som. Ja som vyskúšala rôzne kombinácie, no tieto ingrediencie mi vyhovujú najviac, preto si recept ukladám sem.

Pripravíme si kvások: dáme trošku zohriať mlieko, pridáme lyžičku cukru, rozmrvíme kvasnice a necháme vzísť kvások. Preosejeme múku, cukor - ten si upravte podľa seba, mi veľmi neobľubujeme sladké cesto, preto cesto nie je dosť sladké, tak si cukru pridajte. Rozpustíme maslo, rozšľaháme vajíčko a pridáme soľ a kvások. Každá múka inak vsaje mlieko, preto radšej dávam viac cca tých 300ml. Vymiešame hladké, nelepivé cesto. S cestom sa veľmi dobre pracuje, ak by sa trošku lepilo, podsypte múkou. Necháme 1 hod. vykysnúť. Po hodine cesto použijeme na koláče či závin. Pečieme na 180*C 10 min, potom teplotu znížim na 160*C. Niekedy hladkú múku mením za špaldovú - Kuchenmeister T 812 s ňou mám najlepšie výsledky.

Prajem dobrú chuť :-)