TRIKOLÓRA *****

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Piškóta: 10 vajec, 10PL polohrubej múky, 10PL kryštálového cukru – upečieme dve piškóty z piatich vajec.............................Šľahačková masa:1L vody, 4x 250ml smotany na šľahanie, 40g agaru ( rastlinná želatína), 250g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor.......................... červené potravinové farbivo a džem
POSTUP PŘÍPRAVY
Oddelíme si 5 bielkov od žĺtkov, vyšľaháme bielka, pridáme 5 PL kryšt. cukru, vyšľaháme do tuhej peny, jemne vmiešame žĺtka a nakoniec po lyžiciach 5 PL polohrubej múky, cesto vylejeme na plech s nízkym krajom vyložený papierom na pečenie a upečieme asi na 200°C, upečieme aj druhú piškótu.
Po upečení stiahneme papier a necháme piškóty vychladnúť, potom ich spojíme pikantným džemom
Pripravíme si plnku: prevaríme vodu s agarom, cukrom a vanilkou, potom z tekutiny odoberieme asi 100ml a dáme Zbytok tekutiny rozdelíme na dve rovnaké časti. Vyšľaháme dve šľahačky a spojíme s jednou polovicou tekutiny. Na piškótu položíme rám nalejeme šľahačkovú masu a necháme stuhnúť. Medzitým si vyšľaháme ďalšie dve šľahačkové smotany, tiež spojíme s tekutinou, ktorú sme si zafarbili na ružovo červenou potravinárskou farbou. Nalejeme na skoro stuhnutú bielu šľahačkovú masu a zase necháme stuhnúť. Nakoniec si odloženú tekutinu zafarbíme na červeno a nalejeme na ružovú šľahačkovú masu. Zákusok necháme poriadne stuhnúť a krájame na úhľadné kocky.
Bude aj obrázkový postup
 |
najprv si upečieme dve piškoty z piatich vajec, vyšľaháme si bielka do tuha, pridáme cukor a došľaháme, potom pridáme žltka, jemne premiešame a nakoniec po lyžiciach múku, vylejeme na plech s nízkym krajom ( veľký) vystlaný papierom na pečenie, po vychladnutí, jeden plát potrieme džemom a priložíme druhým plátom piškoty |
 |
tuto som si pripravila rám, ktorý mám špecialne vyrobený na takéto koláče, aby nestiekla plnka mimo piškoty, dá sa vyrobiť podomácky aj z kartonu, ktorý obalíme do alobalu , alebo z veľmi hrubeho alobalu. Keď sme sa s rámom popasovali, prevaríme vodu s agarom a cukrom. Občas premiešame, aby nestuhol, keď je už vlažný, doberieme si z neho asi 200ml a zvyšok rozdelíme na dve časti ( budeme mať po 400ml). Varenie agaru som nefotila, je to číra tekutina, tak by na fotke nebolo nič vidieť. |
 |
počas chladenia agaru, vyšľaháme 500ml šľahačky, ktorú pomaly pridáme do polovlažného agaru ( prvých 400ml) a nalejeme na piškoty do rámu |
 |
zarovnáme a ideme šľahať druhých 500ml šľahačky |
 |
prifarbíme si agar červenou potravinovou farbou ( ďalších 400ml) , môže byť ešte červenší, lebo ak pridáme druhú časť vyšľahanej šľahačky zružovie a mal by byť trochu ružovejší ako mám ja, zafarbíme na riadne červeno aj odložených 200ml agaru na polevu |
 |
do červeného agaru pridáme vyšľahanú šľahačku a vznikne takto pekne ružovučká šľahačka |
 |
navrstvíme na bielu šľahačkovú masu a zarovnáme |
 |
kým sme sa hrajkali s dvoma šľahačkovými masami,určite nám stuhol agar na polevu, tak si ho v mikrovlnke trochu rozpustíme, tak aby sa dal naliať na ružovú šľahačkovú masu |
 |
nalejeme červený agar na ružovú šľahačku, toto robíme veľmi šikovne, lebo skoro tuhne |
 |
nakrájame na kocky asi 5x5 cm |
 |
agar sa vraj dá nahradiť aj touto želatínou, ja som to ale neskúšala, poradila mi to jedna pani cukrárka, že ona robí tento koláčik len s touto želatínou , ale na 1L tekutiny použije 3 sáčky tejto želatíny, v návode je jeden sáčok na 500 ml vody, dúfam, že som pomohla aspoň takto, kto vyskúša s touto želatínou dajte prosím vedieť, či to funguje a aké s tým budete mať skúsenosti, Ď. Eva |