Vianočný kávový likér ***



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

600 g hnedého cukru * 4 šálky silnej zalievanej kávy * ½ litra rumu * karafa na 4 týždňové odležanie likéru

POSTUP PŘÍPRAVY

Vianočné obžerstvo treba spláchnuť nejakým exkluzívnym nápojom, preto - ako hovorí jeden známy - "Aby si zjedené jedlo nemyslelo, že ho pes zožral", tak ho treba zapiť alkoholom. Tento likér je jeden z tých naozajstných zážitkov pre prejedenom dni, po ktorom Vám kilo zemiakového šalátu s vysmážaným kaprom, putráky, pupáky, putráše, matrtáky, rýchlejšie vytrávia.... Robím ho 4 týždne pred Vianocami, po 4 týždňoch ho prefiltrujete cez gázu do koňakovej karafy a výborne sa hodí aj ako darček - priložím fotografie.

1. Toto je všetko, čo potrebujete: 600 g hnedého cukru * pol litra rumu či umu * silný čierny turek x 4.
2. Urobte 4 naozaj extra silné čierne kávy.
3. 600 g hnedého cukru - neopovážte ho vymeniť za obyčajný kryštálový - zalejte 1/4 litrom vody a nechajte prejsť varom. Hnedý cukor zdôrazní farbu a chuť likéru a nebude prehnane sladký.
4. Keď voda s cukrom zovrie, znížte teplotu.
5. A precedíme všetky štyri kávy do hrnca. Robím to cez sitko a ....
6. ... čistú vyvarenú kuchynskú utierku zloženú na 4x, alebo cez gázu.
7. Všetky štyri kávy prelejem do hrnca a nechám zovrieť. Potom vypnite sporák.
8. Do hrnca dolejem pol litra rumu a už iba nechajte vychladnúť.
9. Proces úplného vychladnutia :-)). Zatiaľ nájdite nejakú fľašu s objemom cez 1 liter, ktorá Vám po dobu 4 týždňov nebude chýbať.
10. Likér prelievam do veľkej fľaše naľavo, po 4 týždňoch ho ešte raz prefiltrujem cez gázu a prelievam do menšej karafy.
11. Likér skladujte v tmavej chladnej miestnosti, po úplnom vychladnutí ho dobre zatvorte a tešte sa na koštovku.
12. Na Vianočné sviatky robím niekoľko likérov, ktoré padnú za obeť ako prvé. Likér darujem aj ako darčeky - ručná práca je ručná práca :-))) Na každú fľašku urobím menovky a ozdobím ich mašličkami. Fotka je z minulého roka - to len aby si krstná Alenka nemyslela, že opäť dostane likér pod stromček :-)