Špaldový írsky chlieb bez kysnutia :-)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

400g špaldovej múky, 370-400ml kyslého mlieka, 1KL sódy bicarbóny, 1KL soli, príp. chia semienka, iné semienka, vločky

POSTUP PŘÍPRAVY

Je tu veľa receptov na chlebík, ja pridávam pre seba a svojich priateľov veľmi jednoduchý recept na írsky chlieb, ktorý som si veľmi obľúbila, aj preto, že som v tej krajine dlhšiu dobu žila a chlebík sa mi zapáčil, hlavne preto, že je rýchly, chutný a nekysnutý. A keď si zvyknete na jeho zvláštnu chuť, zamilujete si ho aj vy. Ja ho pečiem každý druhý deň už roky a iný si ani neviem predstaviť.

Základom je, že koľko múky, toľko by malo ísť kyslého mlieka - cmaru. Nie však každá špaldová múka je rovnaká a tiež kysnuté mlieko nie je rovnaké - jedno je redšie, druhé hustejšie. Ja už dávam všetko od oka, preto viem, ako ma cesto vyzerať, Vám to popíšem.

Zapneme si rúru na 220*C ak sa Vám zdá, že Vaša rúra pečie veľmi, tak teplotu znížime. Do misky si preosejeme múku, soľ a sódu. Prilejeme cmar - začneme najskôr s 350ml a postupne prilievame, aby sa nám cesto spojilo. Pracujeme rýchlo, s týmto chlebíkom sa netreba hrať. Potom si ho preložíme na pomúčenú dosku a gúľame ako cesto na slíže. Rýchlo a jemne. Preložíme na plech s peč. papierom v strede urobíme kríž a dáme piecť.Pečieme cca 25min. treba sledovať pretože každá rúra pečie inak. Otestujeme špajlou, aby sa nám cesto nelepilo a pobúchame z druhej strany. Chlebík musí zvoniť :-D a dáme na mriežku vychladnúť.

Prajem dobrú chuť :-)

chlebík
potrebné suroviny
cesto spojíme
cesto spojíme
rýchlo pogúľame
narežeme kríž
tento je z 500g múky a 500ml cmaru