Maslo bez mlieka, Ghee



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Maslo 82%, hrniec a ďalší hrniec, alebo miska.

POSTUP PŘÍPRAVY

Keďže mám doma silného alergika na mliečnu bielkovinu (MK) musela som vyriešiť, čo namiesto masla, keďže rastlinné maslo neuznávam.\r\nZoberieme si hrniec, dáme do neho trochu vody, tak 3dl. Navrch dáme v mojom prípade misku a do nej maslo. Zapneme sporák na silný plameň, ktorý musíme po zovretí vody znížiť na minimum. Necháme pomaly maslo rozpustiť. Tak max 10minút. Krásne vidíme, čo je tuk a čo mlieko. \r\nPo rozpustení precedíme cez veľmi jemné sitko najprv celú roztopenú zmes. Potom precedíme druhýkrát a sledujeme mlieko. Akonáhle sa už nedá preliať bez toho, aby sme liali aj spolu s mliekom, tak vtedy už lejeme pre istotu do inej nádobky. Tú môžme oddeliť od mlieka až po stuhnutí. \r\nMaslá v oboch miskách necháme stuhnúť do druhého dňa. Z tej malej môžem ešte zobrať maslo - tuk zvrchu a mlieko dám preč. \r\nPoužívam na chlieb, alebo do zemiakov. S takýmto maslom chutia skvele.

Takto sa topí v miske.
Prvé cedenie.
Takto vyzerá čisté ešte neztuhnuté ghee, alebo maslo bez mlieka, alebo prečistené maslo.
Druhé cedenie, kde dávam pozor, aby sa mlieko nedostalo ku ghee.
Takto vyzerá tá druhá nádobka, v ktorej môžete vidieť ghee a čisté mlieko, ktoré sa mi už nedalo oddeliť. Oddeliť to bude možné až na druhý deň po stuhnutí.