Špaldový - zdravý mrkvový perník :-)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 hrnčeky špald.múky, 1 hrnček mlieka, 1/2 hrnčeka oleja, 1 hrnček oleja - masla, 1/2 hrnčeka hnedého cukru (môžete aj viac, ale ja necukrujem veľmi) , 1 hrnček postrúhanej mrkvy (cca 2ks strednej mrkvy) , 2 vajíčka, 1 KL sódy bicarbóny, 1KL mletej škorice, 2 PL kakaa, 2PL bio trstinovej melasy.........podľa chuti oriešky, sušené ovocie a pod. Poleva: tvaroh, 1PL medu, trochu citr. šťavy. Môj hrnček má 2,5 dcl.

POSTUP PŘÍPRAVY

Veľmi obľúbený Carrot cake -mrkvový koláč - tortu som upravila na zdravšiu verziu so špaldovou múkou a melasou. Recept je veľmi rýchly a a chutný.

Ako prvé si postrúhame mrkvu a zapneme rúru. Suché prísady - múku, kakao, sódu bic., hnedý cukor, škoricu spolu premiešame. V druhej miske zmiešame mlieko, olej a vajíčka. Pridáme k suchým prísadam a mixérom krátko cesto spojíme. Pridáme najemno postrúhanú mrkvu a nakoniec 2 PL melasy - ak nemáte môžete vynechať ale melasa dodá perníku skvelú chuť. Môžete pridať aj oriešky, či nejaké suš.ovocie. Chuti sa medze nekladú. Cesto vylejeme na menší plech, ktorý sme si vopred namazali a vysypali múkou. Pečieme na 180*C cca 25min. záleží však od Vašej rúry, preto radšej páratkom vyskúšajte.

Perník necháme vychladnúť a je už len na nás, či ho dochutíme práškovým cukrom, čokoládovou polevou, alebo ho necháme len taký suchý, chuťovo je dobrý, vláčny, takže mu netreba žiadnu polevu.

Kedže som robila taký zdravší, tak som spravila polevu z tvarohu, medu a citr. šťavy - všetko spolu premiešať a vyliať na vychladnutý koláčik. Necháme stuhnúť.

Prajem dobrú chuť :-)

pripravené suroviny
pred pečením
po upečení
detail