Pokus o špenátové lasagne



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

špenátové lasagne cca 15ks/plátkov, 500g mletého bravč. mäsa, rajčinové pyré/ pretlak, mäsový vývar, kyslá smotana, strúhaný syr, 1-2dcl mlieka, 50g masla, hladká múka, olej, stredne veľká cibuľa, sójová omáčka, soľ, čierne korenie mleté

POSTUP PŘÍPRAVY

Vzhľadom na to že všetci doma sme poriadni gurmáni, obľubujeme nielen ázijskú kuchyňu, ale nepohrdneme ani talianskou tak som sa rozhodla o pokus pripraviť jedlo podobné talianskym lasagnam...tak dúfam, že mi žiaden Talian-národovec nevynadá a nepošle niekam :-))...opakujem, išlo iba o pokus neotráviť seba a svoju rodinu.

1. Na začiatku "klasika" som si osmažila nakrájanú cibuľku do zlata...tentokrát na oleji...aj keď ho nie veľmi rada používam
2. Do osmaženej cibuľky som pridala cca 500g rozmrazeného mletého bravčového mäska... osolila, okorenila.
3. Celú mäskovú zmes som zaliala vodou keďže som nemala pripravený vývar, vlastne mala...len som na to nejako zabudla...ale to by nemalo nejak výrazne ovplyvniť konečný efekt tohto "akožetalianskeho" jedla.
4. Mäsko som varila cca 15min. hneď potom som pridala ešte rajčinové pyré asi 2dcl a sójovú omáčku.
5. No asi takto to vyzeralo, keď sa to všetko spolu dusilo nejakých 20min. a práve vtedy začalo dieťa otravovať...ach jaj..."Mamíííííí chcem papať"....za ten čas som musela stíhať ostrúhať jabĺčko, vymiešať našťastie instantnú ryžovú kašu...a nakoniec zjedol posledný "kusisko" narodeninovej torty pre Paťka...a to bol ešte stááále hladný...on ma asi raz zje :-((
6. Medzitým som si urobila klasický bešamel...do ktorého som vliala ešte jednú kyslú smotanu.
7. Túto bešamelovo-smotanovú masu som vliala do masy mäsovej...pomaličky som to zohriala a hlavne som dávala pozor na to, aby to veľmi nezovrelo, lebo tú pohromu so zrazenou smotanou dobre poznám...takže sa mi to našťastie nezrazilo :-) ....no dieťa bolo stááále hladné.
8. Ono to vyzeralo asi takto :-)
9. "Mäsková plnka" išla vychladnúť na balkón, sem-tam som mrkla, či tam ešte niečo je. Tak som si zatiaľ vymastila a vystrúhankovala zapekaciu misu.
10. A "šupito" uvariť lasagne tak "na zub" do polomäkka. Tú už su uvarené a zliate...jedna sa mi tam zlomila, je hneď na vrchu...no asi by sa to nemalo stať.
11. A tuto začala najzaujímavejšia časť pokusu. Striedavo som ukladala lasagne a mäsovú plnku posypanú strúhaným syrom.
12. Takto som urobila takých 4-5 vrstiev, pričom je potrebné všetko nakoniec zaliať mäsovou plnkou. Ak tak niekto neurobí...tak ako ja, tak je najlepšie obrezať konce "rezancov" pretože tie čo sú nezaliate sa v rúre vysušia. Takto som misu dala do rúry zapiecť na cca 30min.- 180C.
13. Tak a toto je výsledok...no neviem asi dvojhodinovej práce, a dieťa je stále hladné pričom v priebehu dvoch hodín stááále niečo jedlo. Mamičky naozaj mi neviete s týmto problémom "detskej nenásytnosti" poradiť, aby som aspoň na 2-3 hod. mala pokoj od "Mamííííí prosííím si niečo papať!!!"....snáď pokus o špenátové lasagne za niečo stál :-))