Bielková poleva na medovníčky s praktickými radami



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Recept na bielkovú polevu je v podstate len jeden-bielko a cukor, niekto ešte pridáva solamyl či citrónovú šťavu. Ja používam len bielok a výhradne považský práškový cukor. Veľmi dobre si pamätám, ako ťažké bolo pre mňa ako začiatočníčku odhadnúť správne množstvo cukru. Praxou sa mi osvedčil tento vzorec: množstvo cukru = cca 5,5 násobok váhy bielka, napr. na 20 g bielka použijem približne 110 g cukru). Ak je poleva veľmi hustá a pri nanášaní sa trhá, treba pridať trošku vody alebo bielka. Ak je veľmi riedka, pridať cukor.

POSTUP PŘÍPRAVY

Práškový cukor preosejem tak, že zvyšky cukru na sitku po každom preosiatí odložím, lebo obsahujú kryštáliky, ktoré upchávajú otvor zdobiaceho vrecúška. Cukor s bielkom miešam na najnižších otáčkach el. šľahačom metličkami na hnetenie cesta 7- 10 minút. Cukor nedávam hneď celý, množstvo cukru závisí od veľkosti bielka. Nechám chvíľku odstáť, aby sa poleva zbavila prebytočného vzduchu. Polevu, s ktorou práve nepracujem, zakryjem potravinárskou fóliou, príp. mokrou utierkou, aby nevysychala. Poleva na druhý deň už nemá tú správnu konzistenciu.

Hustota polevy
Správnu hustota polevy skúšam na prste. Poleva na kontúry je hustá, nesteká z prsta, drží tvar. Ak je však príliš hustá, odpadáva z medovníkov. Polevu tejto hustoty používam aj na zdobenie toriet. Poleva na písanie musí byť veľmi hustá.

Na polievanie medovníkov je vhodná redšia poleva, ktorá sa má tiahnuť ako na nitku. Polevu na polievanie získam zriedením studenou vodou (po kvapkách), nesmie však byť príliš riedka, aby nestekala z medovníčkov. Aby poleva nestekala, tvar pomocou kornútika olemujem hustou polevou a potom iným kornútikom nanášam redšiu polevu. Pre krásny lesklý vzhľad, treba medovníky vložiť asi na 15 minút do teplovzdušnej rúry rozohriatej na cca 50 C a so spustenou ventiláciou. Obyčajnú, nie teplovzdušnú, rúru je potrebné nechať pri sušení jemne pootvorenú, aby poleva nepopraskala.

Poleva na bodky musí byť hustejšia ako na polievanie a redšia ako na kontúry.

chalúpky
snehuliaci