sushi



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500 g ryže na sushi, 3% ryžový ocot, trstinový cukor, morská soľ, plátky údeného lososa

POSTUP PŘÍPRAVY

Najskôr si urobíme marinádu:
8 polievkových lyžíc octu, 4 polievkové lyžice cukru, 0,5 kávovej lyžičky soli
Ocot, soľ a cukor zmiešame v menšej nádobe, privedieme do varu a nádobu odložíme na chladné miesto.

Príprava ryže:
Ryžu najprv 4-5 krát opláchneme v studenej vode. Po poslednom opláchnutí vylejeme všetku vodu, nalejeme do nádoby, v ktorej ju budeme variť, zalejeme 600 ml vody a počkáme asi 30 min.
Nádoba by mala byť asi taká veľká, že voda bude nad povrchom ryže asi 1-2 cm. Po 30 minútach dáme nádobu na veľmi silný oheň a zakryjeme pokrievkou. Keď začne ryža vrieť, plameň stíšime.
Takto ryžu varíme asi 10 min. Potom vypneme plameň a ryžu necháme odstáť v nádobe ešte 10 min. Po 10 minútach ryžu z nádoby vysypeme do bambusovej alebo keramickej nádoby.
Vyrovnáme povrch ryže a polejeme marinádou. Používame polievkovú lyžicu. Ryžu premiešame sekavým spôsobom drevenou varečkou a potom ju necháme vychladnúť. Nádobu prikryjeme a odložíme na chladné miesto.

Z ryže formujeme valčeky, ktoré ozdobíme plátkami lososa.