
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Suroviny na tortovú formu s priemerom 24 cm : 300 g surovej cvikle, 100 g mrkvy, 100g jabĺk, 200 g kvalitnej tmavej čokolády, 100 g masla, 4 vajíčka, 200 g hnedého trstinového cukru, 100 g hladkej špaldovej múky celozrnnej, 1 PL kakaa, 1 balíček prášku do pečiva, kandizovaná pomarančová kôra, ovocný pikantný džem – napr. marhuľový
POSTUP PŘÍPRAVY
... zažiadalo sa mi skúsiť cviklu na sladko a rozhodla som sa pre kombináciu s čokoládou ... inšpiráciu som čerpala z internetu zo stránky *sladká ema* - pomer surovín som upravila, pretože pôvodné množstvo cvikle (400g) bolo podľa mňa nadmerné a veľmi prerážalo chuťou - časť som nahradila jablkom ... torta je šťavnatá, s výraznou chuťou čokolády a červenej repy Neočistenú cviklu aj mrkvu v celku uvaríme do mäkka (cca hodinu). Ja som cviklu upiekla deň vopred a mrkvu som použila surovú. Necháme vychladnúť a očistíme (odporúčam použiť rukavice - cvikla silno farbí). Cviklu s mrkvou postrúhame na jemnom strúhadle alebo roztlačíme vidličkou na drobno, do misky pridáme nastrúhané jablká, roztopenú a na izbovú teplotu vychladnutú čokoládu a premiešame. Maslo rozpustíme. Vyšľaháme vajíčka s cukrom. Prilejeme maslo a pridáme cviklovo-čokoládovú zmes a všetko spolu zmiešame. Na koniec pridáme suché prísady - múku, prášok do pečiva a kakao a kandizovanú pomarančovú kôru, ktorá krásne zahrá s čokoládou a cviklou. Dôkladne premiešame a vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 180°C cca 35 - 45 minút - skúšame špajľou. Upečený koláč necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke a potom ho potriem ovocným pikantným džemom, ja so ozdobila aj bielou čokoládou.