Výborné carpaccio zo surovej červenej repy



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 väčšiu červenú repu ... na marinádu : 1 dl kvalitného panenského olivového oleja, 2 PL kvetového medu, 1 PL krupicového alebo hnedého cukru, 1 PL balzamikovej redukcie(alebo 2 PL vínneho octu), 0,5 dl kvalitného pomarančového džúsu, cca 1/2 kávovej lyžičky sušený tymián, soľ, korenie, 1 PL sójovej omáčky, šťava zo strúhaného 3 cm kúska čerstvého zázvoru, 0,5 dl vody ... na dokončenie a dekoráciu 100g slaného syra, 50g Nivy, nasekané vlašské orechy

POSTUP PŘÍPRAVY

... v posledných rokoch som prišla na chuť červenej repe, ktorú som v minulosti v tradičnej sterilizovanej podobe priam neznášala, a keďže sa mi aj tento rok podarilo dopestovať vlastnú - po recepte na výborné carpaccio z pečenej repy prišla na rad surová cvikla - inšpirovala som sa receptom Zdeňka Pohlreicha, ktorý som si doťukla podľa seba ... výsledok ma príjemne prekvapil, preto tento receptík posúvam ďalej ... fotografia je z pôvodného receptu, pretože po cvikli sa len tak zaprášilo ani som nestihla nafotiť - nabudúce najskôr nafotím až potom budem servírovať :-) ... očistenú surovú červenú repu nakrájame na čo najtenšie plátky (ja používam W krájač, možno by sa dalo použiť aj strúhadlo na uhorky) ... ocot, vodu, soľ a cukor dáme zovrieť, pridáme korenie, med, olej, džús, tymián a sójovú omáčku a šťavu zo strúhaného zázvoru a dobre premiešame ... pokrájanú červenú repu dáme do sklenenej nádoby alebo do hrubšieho igelitového vrecka a zalejeme horúcou marinádou, marinujeme minimálne 12 hodín ideálne až 2 dní (ja som marinovala cca 36 hodín) ... namarinovanú repu rozložíme na plytký tanier a ozdobíme kúskami slaného syra (alebo kozieho kto má rád) - ja používam slaný syr v kombinácii s kúskami Nivy v pomere 2:1 a nasucho opraženými píniovými orieškov alebo kúskami posekaných vlašských orechov ... výborné predjedlo, ktorým ohúrite každú návštevu alebo len chutná ľahká večera či obed