Krehká hovädzia roštenka s voňavou omáčkou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

4 ks hovädzej roštenky, 2 PL bravčová masť, 1 cibuľa, 3 plátky oravskej slaniny, 2,5 dl suchého červeného vína, 2,5 dl vývaru, 2 PL slivkového lekváru (ja dávam domáci v rúre pečený so štipkou rumu), soľ, korenie, celé korenie, borievky, 1 plátok masla

POSTUP PŘÍPRAVY

... mäsko jemne naklepeme, okoreníme a vo väčšom hrnci alebo panvici opečieme na rozpálenej bravčovej masti aby sa mäso zatiahlo ... vyberieme von, na výpeku opečieme nadrobno pokrájanú slaninu a následne aj nadrobno pokrájanú cibuľu, vložíme späť mäso ... podlejeme 2 dl červeného vína, necháme odpariť alkohol, prilejeme vývar, pridáme soľ, celé korenie, borievky, bobkový list a slivkový lekvár, premiešame a necháme dusiť do mäkka (doba dusenia záleží od kvality mäsa - mne sa dnes podarilo kúpiť odležané, ktoré nebolo treba dlho dusiť len asi 15 - 20 minút - ak je mäso úplne čerstvé, bude to trvať dlhšie) ... keď je mäso mäkké vyberieme ho von, vyberieme bobkový list a omáčku dochutíme zvyšným vínom a ešte štipkou lekváru a necháme prevrieť na silnom plameni asi minútku, potom stiahneme plameň na minimum, pridáme plátok masla, ktorý nám omáčku zjemní a zahustí, vypneme a môžeme podávať (kto chce môže omáčku premixovať na jemno,prípadne prepasírovať) ... výborná chuť ... mňaaam ... prílohu každý podľa chuti, ja som robila zemiakovú kašu