Jednoduchá gaštanová roláda



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

6 vajec, 6 lyžíc kryštálového cukru, 6 lyžíc polohrubej múky, 2 lyžičky prdopeč (prášok do pečiva), 1 balíček mrazeného gaštanového pyré, 1 šľahačka, príp. pikantný džem (ríbezľový a pod.)

POSTUP PŘÍPRAVY

Veľmi jednoduchá ale výborná gaštanová roláda, zaberajúca málo pracovného času :)...

Prichystáme si "ingrediencie" - vajíčka, cukor, polohrubú múku, ktorú v miske hneď zmiešame s prdopečom (moja skratka na prášok do pečiva). A zapneme trúbu cca na 200 °C, pretože cesto bude cobydup... a aby som nezabudla - vytiahneme z mrazáku gaštanové pyré, zmrazené by sa nám ťažko spracovávalo...
Bielka oddelíme od žĺtok a vyšľaháme na najvyššom stupni na hustú penu, do ktorej postupne pridáme kryštálový cukor.
Znížime obrátky šľahania na najnižší stupeň a postupne pridávame žĺtka
Tááák - šľahač už nebudeme potrebovať (zatiaľ). Vareškou " s dierkou" (je to moja obľúbená) zľahúčka vmiešame múku s prdopečom.
Ja tento "obrátený" postup robenia piškót používam vždy a piškóta je rovnako nadýchaná, akoby som začala miešaním žĺtok a končila vmiešavaním bielkovej peny. Akurát ušetrím čas a špinavé misky :))))
.... kuk, aké som ja pekné nadýchané cestíčko....
Najväčší plech vysteliem papierom na pečenia, okraje vymastím
Rovnomerne nanesieme a plochým veľkým nožom rozotrieme masu na papier - snáď sa vám to podarí krajšie urovnať ako mne... a šup s ním do trúby.
Cca po 20 minútach (alebo keď vidíte, že už je cesto krásne hnedkavé) vytiahneme z trúby.
A teraz pracujeme rýchlo - upečenú roládu musíme za horúca zrolovať - čo najpevnejšie, môžeme aj spolu s papierom na pečenie. Pozor!!! - rolujeme po dĺžke .... :) A dáme vychladnúť
Keď je roládka vychladená, ideme na plnku - gaštanové pyré si pokrájame na kocky
... a na najnižších obrátkach šľaháme vychladnutú šľahačku, pričom od samého počiatku šľahania pridávame kocky pyré. Malo by nám to vyjsť, akurát kým sa šľahačka poriadne nevyšľahá. Žiaden cukor netreba pridať (gaštanové pyré má v sebe cukru dosť) a ani žiaden stužovač šľahačky - ona bude držať tvar v pohode
Upečené cesto rozrolujeme a opatrne stiahneme papier na pečenie.
Ja natieram pod plnku nejaký pikantný džem, je to potom také "živšie" - hehe, nevedela som to pomenovať... Tentokrát som použila maminkin ríbezľovo - višňový...
Na džem si po kôpkach poukladáme plnku a rovnomerne rozotrieme
A už len zrolujeme a ozdobíme - buď čokoládou, alebo ja som tentokrát použila trochu krému a "podžabrikala" som ho...
Pred konzumáciou by roláda mala aspoň na pár hodín pobudnúť v chladničke, aby pri krájaní dobre držala tvar... Ak sa nedá, tak dávam zlepšovák - 1/2 hodinka až hodinka v mrazáku nahradí dlhší pobyt v chladničke - overené, vyskúšané... ;)
... a potom už len "dobrú chuť"...