
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
na korpus : 6 vajíčok, 250g mandľovej múky, 250g krupicového cukru, 1 ČL kypriaceho prášku, 2 bio pomaranče na sirup : 1 pomaranč v bio kvalite, 1PL pomarančového likéru, 40 ml vody, 100g kryštálového cukru ... na ozdobu : sekané pistácie
POSTUP PŘÍPRAVY
inšpirácia opäť a zasa od Anetky (www.anetagoesyummi.blogspot.sk) ... netradičný koláč, mierne náročný na prípravu ... ale výsledok je absolútne fantastický ...šťavnatý a s úžasnou chuťou pomaranča - takže ideme na to : 2 pomaranča v bio kvalite umyjeme, vložíme do menšieho hrnca, zalejeme vriacou vodou a varíme 2 hodiny, vyberieme z vody a necháme vychladnúť ... po vychladnutí pokrájame aj s kôrou nadrobno, vyberieme zrniečka a rozmixujeme na kašu (Anetka odporúča túto časť urobiť deň vopred, ja som ju robila doobeda a poobede som piekla koláč).
Rúru vyhrejeme na 170°C, tortovú alebo inú formu s priemerom cca 24 cm vytrieme maslom a posypeme mandľovou múkou (na dno by sa mal dať papier na pečenie, ja som dala, ale tým že koláč bol dosť mokrý, potom sa to zle vyberalo - takže urobte ako myslíte). Celé vajcia s cukrom šľaháme v robote cca 10 minút, kým nenadobudnú štruktúru krému a nezväčšia objem, potom pridáme pomarančovú zmes, prešľaháme cca 1 minútu, zľahka vmiešame mandľovú múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vylejeme do formy a pečieme cca 40 - 50 minú, skúsime špajdľou. Upečený koláčik vyberieme z rúry a necháme vychladnúť (mne sa pri chladnutí neviem prečo prepadol stred koláča ale na chuti to neubralo).
Pokaľ sa pečie koláč, pripravíme si sirup : z bio pomaranča nastrúhame kôru a vytlačíme šťavu. V menšom hrnci privedieme šťavu z pomaranča, vodu a cukor k varu. Varíme minútu a stiahneme z ohňa. Pridáme pomarančovú kôru a pomarančový likér (pôvodne mala ísť voda z pomarančových kvetov, ale tú sa mi zohnať nepodarilo). Vychladnutý koláč popicháme špajdľou rovnomerne po celom povrchu a popolievame sirupom (ja som dala celý objem a bol dosť mokrý, takže treba dať radšej menej sirupu) ... vrch posypeme sekanými nesolenými pistáciami (dosť v bio predajni) alebo posypeme ružovými lupienkami. Anetka odporúča podávať s kopčekom créme fraîche alebo mascarpone ...ja osobne si myslím, že ani kopček vanilkovej alebo čokoládovej zmrzliny by nebol zlou voľbou ... dobrú chuť ... u nás sa zjedol na posedenie, zachránila som len malý kúsok aby so mohla odfotiť