Makovy kolac s višňami



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na tento recept potrebujeme: •300g čerstvo pomletého maku •4 bio vajcia •100g masla •120g med •100g biely jogurt alebo kyslá smotana •250ml smotany na šlahanie •200g vykôstkovaných višní •50g višňového džemu (najlepšie bez cukru) •1 lyžička kypriaceho prášku z vínneho kameňa •štipka soli

POSTUP PŘÍPRAVY

Mak siaty je bohatým zdrojom vápnika, ktorého obsahuje až 12-krát viac ako kravské mlieko, ale aj iných minerálov, vitamínov a nenasýtených mastných kyselín. Obsahuje veľké množstvo bielkovín, vlákniny, tukov, ale predovšetkým kyselinu linolovú a vitamín E. Nielen kvôli týmto vlastnostiam je mak surovinou, ktorá má v pečení sladkých dobrôt významné miesto.



Koláčik je sýty, vláčny, plný maku a živých chutí. Tak vyskúšajte!


Postup:

Vajcia rozdelíme. Z bielkov a soli vyšľaháme tuhý sneh. Vo väčšej mise premiešame mak s kypriacim práškom. Pridáme žĺtka, med, roztopené a vychladnuté maslo, jogurt. Dôkladne premiešame. Na záver zľahka vmiešame vyšľahané bielka. Masu vylejeme do okrúhlej tortovej formy s priemerom 22 cm a upečieme. 170ºC približne 40 minút. Skúška špáratkom.

Po upečení korpus necháme aj vo forme približne 10 minút vychladnúť, potom ho vyklopíme alebo vyberiem. Na mriežke necháme dôkladne vychladnúť.

Korpus prerežeme na polovicu. Spodnú časť natrieme višňovým džemom, navrstvíme víšne, potrieme polovicou vyšľahanej šľahačky a prikryjeme druhou časťou korpusu. Na vrch potrieme džem a celý koláč (vrch aj boky) potrieme zvyšnou šľahačkou.

Potretý koláč môžeme posypať pomletým makom a dáme dobre vychladiť aby sa všetky komponenty dobre spojili.

Autor receptu: Kuchár Pepe