Halušky s kuracinou po domácky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1,3 kg kuracích stehien bez kosti, 2 cibule, trocha oleja, 1 malá konzerva rajčinového pretlaku, korenie - mčk, soľ, mletá paprika alebo papriková pomazánka, rajčina, paprika, 3 veľké kopcovité lyžice gustinu, 2 kyslé smotany, petržlenová vňať***halušky: 700 g polohrubej múky, 1 vajce, soľ, 700 ml vody
POSTUP PŘÍPRAVY
Typicky domácke jedlo, obľúbené hlavne u detí, je šťavnaté, jednoducho sa deťom papká lyžičkou, nepotrebujú pomoc. Pre štvorčlennú rodinu postačí minimálne na dve papkania. Môžete ju robiť aj z rozporcovaného kuraťa alebo stehien s kosťou, kto čo zoženie :-).
 |
Toto sú všetky potrebné ingrediencie na kuracinu, mäso nakrájame na veľkosť ako na guláš. Cibuľu nakrájame na kocky, zeleninu umyjeme. |
 |
Pripravíme si cibuľkový základ. |
 |
Šupneme 3 lyžičky paprikovej pomazánky (alebo klasickú mletú papriku podľa chuti), zamiešame a pridáme približne 1/3 mäsa, opražíme. Nedávam tam hneď všetko mäso z toho dôvodu, aby sa celý základ neschladil tým veľkým množstvom studeného mäsa. Postupne pražíme, až sa nám mäso z taniera minie :-). |
 |
Keď je už všetko ako-tak opražené, pridáme 3/4 pretlaku, okoreníme, premiešame. Mäso pustí trocha šťavy, po chvíli dolejeme asi 6 dl vody. |
 |
Vložíme zeleninku a varíme cca 40 minút pod pokrievkou. |
 |
Medzitým si pripravíme halušky. Najprv dáme zovrieť veľa-veľa vody so soľou. Všetky hore spomenuté prísady na halušky premiešame. |
 |
Keď voda intenzívne vrie, vyrábame halušky :-). Keď ten "nástavec" odstránime, opatrne zamiešame celý obsah hrnca a môžeme priliať troška oleja, aby sa halušky na seba nelepili :-). |
 |
Halušky sú hotové približne po 2-3 minútach po zovretí, scedíme ich a sítko položíme pod studenú tečúcu vodu, trocha pofŕkame olejom a ešte trocha opláchneme. ( Alebo môžete po opláchnutí pridať za lyžičku masla, pekne sa roztopí.) |
 |
Kuracinu zahustíme gustinom rozmiešaným v 1,5 dl vody a zvyšku pretlaku. Necháme prejsť varom a ešte spolu varíme cca 5 minút. |
 |
Halušky prelejeme dvomi naberačkami kuraciny, bohato polejeme kyslou smotanou a petržlenová vňať dodá jedlu výbornú príchuť. Podávame so sterilizovanou uhorkou, čerstvým uhorkovým šalátom alebo s hocijakou zeleninkou na hocijaký spôsob :-).... |