Veľkonočná plnka s ryžou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

rozpis na klasický pekáč : 8 rožkov, 1,5 dl vody z varenia údeného mäsa, 1,5 dl mlieka, 5 vajíčok, údené mäso asi 6 plátkov, soľ, korenie, vegeta, petržlenová vňať, cca 3/4 šálky uvarenej ryže, 3-4 plátky slaniny na obloženie, bravčová masť a strúhanka na vymazanie a vysypanie pekáča

POSTUP PŘÍPRAVY

skoro klasika - len s pridaním uvarenej ryže, ktorá dodá plnke akoby sviežosť .... údené mäso uvaríme, vývar scedíme a odložíme, mäso po vychladnutí pokrájame na malé kúsky ... rožky pokrájame na kúsky (ja krájam na hrubšie kolieska a tie potom na štvrtiny), polejeme časťou (cca 1,5 dl) vývaru z údeného mäsa a mliekom, pridáme údené mäso, surové vajíčka, soľ, korenie, vegetu, posekanú petržlenovú vňať a uvarenú ryžu - premiešame, dáme na pekáč vymastený masťou (ja som tentoraz použila domácu kačaciu) a posypaný strúhankou, uhladíme a navrch dáme kúsky slaniny - pečieme v rúre vyhriatej na 180°C v režime teplý vzduch cca 25 - 30 minút ... tento rok som skúšala aj klasickú bez ryže aj našu tradičnú ryžovú aby som mohla porovnať, pretože u nás sa už oddávna robí len s ryžou ... obe boli dobré, ale ryžová je naaaaaj ... aspoň pre nás :-)))

zmes rožkov poliatych vývarom z údeného mäsa, mliekom a zmiešaných s údeným mäsom, soľou, korením, petržlenovou vňaťou, vajíčkami, vegetou a uvarenou ryžou
tu je už zmes navrstvená na pekáč vymazaný masťou a vysypaný strúhankou, navrchu kúsky oravskej slaniny
tu sú už upečené oba druhy - vľavo je s ryžou, vpravo bez ryže
a tu ešte jedna fotečka oboch plniek aj s Veľkonočnou tematikou :-) - vpravo s ryžou, vľavo bez ryže ... mňaaam