
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Piškótové cesto : 4 vajíčka, toľko kryštálového cukru a toľko polohrubej múky koľko vážia vajíčka, 1/2 prášku do pečiva, 6 PL horúcej vody Punčovina : zvyšky z piškóty (po vykrojení korpusov tortičiek), rozvar z 2 PL ríbezľového alebo malinového lekváru a 1 dl horúcej vody, 150 - 200 g mletých vlašských orechov, šťava z 1/2 citróna a z 1 pomaranča, 1/2 - 1 dl rumu (kto nechce nech nedáva), môžu sa pridať hrozienka alebo kandizované ovocie nadrobno pokrájané Poleva : 400 g osiateho práškového cukru, podľa potreby vriaca voda, šťava z 1/4 citrónu, potravinárska farba
POSTUP PŘÍPRAVY
Trocha iná alternatíva na punčové koláče - veľmi pekne vyzerajú na tanieri :-) ... nápad mám od bývalej kolegyne, recept na cesto od cukrárky a punčovina je podľa nášho rodinného receptu ... Upečieme piškótu - vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtky ... bielky so štipkou soli a za postupného pridávania kryštáľového cukru vyšľaháme na tuhý sneh ... žĺtky vymiešame s práškom do pečiva ... do vyšľahaných bielkov pridáme postupne 6 PL horúcej vody, žĺtky vymiešané s práškom do pečiva a múku ... prešľaháme a vylejeme na pekáč vyložený papierom na pečenie a upečieme pri teplote 180°C - po čiastočnom vychladnutí stiahneme papier na pečenie a necháme úplne vychladnúť ... následne vykrojíme korpusy tortičiek (čím menšie tým krajšie - ja som tentoraz nenašla malú vykrajovačku takže mám kúštik väčšie asi 6 cm priemer), každý korpus prekrojíme ostrým nožom horizontálne na polovicu ... zvyšky piškótového korpusu potrháme na menšie kúsky, zalejeme rozvarom z lekváru a horúcej vody, pridáme šťavu z citróna a pomaranča, mleté orechy a rum, premiešame ... a teraz ideme na tvorenie tortičiek : jednu časť prekrojeného korpusu vložíme do vykrajovačky, malou lyžičkou natlačíme 1 ČL punčovej zmesi, priklopíme druhou časťou korpusu a pretlačíme vykrajovačkou (toto nám zaistí peknú hladkú tortičku aj z bokov) ... takto urobíme všetky tortičky (mne vyšlo 14 kusov priemeru cca 6 cm - menších vyjde viac - zvyčajne robím priemer cca 3,5 - 4 cm). Pripravíme si polevu z preosiateho práškového cukru, vriacej vody, citrónovej šťavy a farbiva, a polievkovou lyžicou polejeme tortičky - necháme stuhnúť ... a je hotovo ... sú výborné, šťavnaté a krásne na podnose :-)