Francúzsky hruškový koláč /podľa A.Polákovej/



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

150g hladkej múky,100g práškového cukru,2 vajíčka,3PL oleja,100ml mlieka,1 PDP,4-5 prezretých hrušiek,1 vanilkový cukor na posypanie hrušiek\r\nPOLEVA:1 vajíčko,80g masla,1 vanilkový cukor

POSTUP PŘÍPRAVY

2 celé vajíčka a 100g práškového cukru vyšľaháme ručným mixeróm,kým masa nezbledne.Potom do nej pridáme olej a mlieko a metličkou premiešame.Preosejeme múku zmiešanú s PDP a primiešame k vyšľahaným vajíčkam.Metličkou miešame,kým nedostaneme krásne vláčne cesto bez hrudiek.
Hrušky si očistíme a nakrájame na plátky.Do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy o priemere 23 cm / ja som takú nemala,tak som to dala do 26cm/ nalejeme polovicu cesta.Na cesto poukladáme v jednej vrstve hrušky.Posypeme ich 1 vanilkovým cukrom.Navrch nalejeme zvyšnú časť cesta a rovnomerne rozotrieme a dáme piecť do rúry na 180 st. 20 min.
Medzitým si v miske zmiešame celé vajičko s vanilkovým cukrom.Prilejeme roztopené a vychladnuté maslo a premiešame.
Koláč po 20 min. vyberieme z rúry a vrch popicháme vidličkou,poprípade špajdľou.Zmes vylejeme rovnomerne na koláč,viac k okrajom ako do stredu,a dáme ešte dopiecť na 20 min.
Koláč podávame teplý s vanilkovou zmrzlinou. :)