Maďarský guláš so zemiakovou knedľou po mojom :)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

- hovädzie mäso (ja ho robievam aj z diviny, najlepšie krk,lopatka prípadne aj stehno) - cibuľa, cesnak - paprika, paradajka - soľ, korenie, ml.paprika - lyžica pretlaku - masť na zemiakovú knedľu - zemiaky - 1 vajce - hrubá múka - soľ

POSTUP PŘÍPRAVY

Pokrájanú cibuľu usmažíme na masti. pridáme na kocky pokrájané mäso. opekáme, keď pustí šťavu znova ju vydusíme na tuk (to nám urobí kvalitný základ gulášu). pridáme soľ, korenie, ml. papriku a podlejeme vodou (iba aby zakryla mäso) , pretlačíme strúčik cesnaku.nakrájame si na malé kúsky papriky a paradajky a pridáme k mäsu ( množstvo každý podľa seba ako má rád, ja ak dám cca 1kg mäsa pridám 2 väčšie paradajky a 1-2 papriky.)
Mäsko dusíme tak cca 1,5 - 2 hodiny. na záver dochutíme, ja pridávam ešte jeden strúčik cesnaku na vôňu, a ak je málo kyselkavý tak cca za lyžicu paradajkového pretlaku. ak sa vám zdá riedky, môžte zahustiť hladkou múkou rozmiešanou v troche vody. na záver môžme trošku oštiplaviť.

zemiakové knedle
Vopred si uvaríme zemiaky v šupke, keď vychladnú postrúhame na strúhadle najemno. Pridáme 1 vajce hrubú múku a posolíme.Nepíšem množstvá lebo knedľu robím vždy tak "od oka", to uvidíte koľko si zemiaky múky zoberú, ja keď robím pre 3 ľudí, použijem cca 7 stredne veľkých zemiakov, trochu múky nasypem na dosku, nastrúham zemiaky, do toho rozbijem vajíčko, posolím, znova zasypem múkou a miesim koľko múky zoberú, nemieste dlho lebo cesto potom mäkne, stačí keď sa všetko pekne spolu spojí. vytvarujem knedľu (ja robím takú menšiu ako normálnu tak cca 5 cm priemer) a dáme variť do vriacej osolenej vody.

knedľu varíme 18 minút, vyberiem a nitkou prerežem napoly, ak má stred mäkký ( je inej farby,to ľahko uvidíte) tak ju ešte na 1-2 minutky vrátim do vody.ale ten čas je vypočítaný mala by byť uvarená :)nitkou ju nakrájam na kolieska, naložím guláš a posypem ho čerstvou nakrájanou cibuľou.

dobrú chuť