Torta macko Pooh - KRÉMOVÝ OBRÁZOK



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

obrázok vytlačený na papieri - šablóna * potravinárska fólia * tvrdá podložka * ceruzka * pravítko * nožnice ***maslový krém: 6 vajec * štipka soli * 400 g práškového cukru vrátane vanilkového * 1000 g masla * potravinárske farby * kakao ***torta: akákoľvek, moja je Pohádka z môjho albumu receptov ***(šľahačka alebo krém na zdobenie)

POSTUP PŘÍPRAVY

Obrázok z maslového krému sa robí veľmi podobne ako keď sa maľuje farbami na sklo. Je to časovo náročnejšie, pretože sa počas tvorenia musí dávať obrázok mraziť. Odporúčam preto obrázok nachystať vopred. Treba myslieť na to, že obrázok bude zrkadlový obraz predlohy. Ak je motívom obrázok, tak by to nemuselo vadiť, ale v prípade textu ...
Obrázkový postup je samozrejme nachystaný.

1. Najskôr dáme variť vodu, ktorú budeme potrebovať na horúci kúpeľ pre prípravu krému. Potom začneme robiť maslový vanilkový krém. Do misky vyklepneme vajcia, pridáme štipku soli a chvíľu šľaháme.
2. Postupne zašľahávame práškový cukor, vrátane vanilkového.
3. Šľaháme do peny pár minút, potom vložíme misku do horúceho (nie do vriaceho) vodného kúpeľa. Najlepšie je vodu odstaviť z varu, keď sa začnú tvoriť prvé bublinky.
4. V horúcom kúpeli šľaháme aspoň 5 minút ...
5. ... a potom šľaháme mimo kúpeľa až do úplneho vychladnutia (cca 10-15 minút).
6. V inej miske šľaháme maslo do peny aspoň 15 minút. Pri týchto "nekonečných" šľahaniach by bodli 2 šľahače, aby som mohla šľahať oboma rukami naraz obe zmesi. Ušetrila by som čas. :-)
Po 15 minútach postupne zašľahávame vajíčkovu zmes do masla, ...
7. ... až nám vznikne jemnulinký krém. Zatiaľ ho uložíme do chladničky.
8. Pripravíme si šablónu - obrázok na papieri s motívom aký chceme mať na torte. Prispôsobíme si ho podľa rozmerov torty (formy).
9. Šablónu prilepíme lepiacou páskou na tvrdú podložku (v mojom prípade drevenú dosku). Treba si vopred vyskúšať, či sa zmestí do mrazničky!!! Na šablónu natiahneme potravinovú fóliu, poriadne ju napneme a prilepíme lepiacou páskou k doske.
10. Do trochy krému zašľaháme kakao, resp. potravinársku farbu na kontúry obrázka. Zdobičkou nanášame kontúry podľa šablóny. Predchádzajúce skúsenosti s maľovaním farbami na sklo (window colors) sú výhodou. Potom dáme dosku do mrazničky.
11. Farebným krémom vypĺňame postupne jednotlivé plochy. Tu je lepšie použiť zdobičku s väčším otvorom alebo sáčok z mlieka. Najlepšie je začať pri kontúre, teda urobiť akúsi vnútornú kontúru a potom postupne vyplniť celú vnútornú plochu. Po vyplnení krém opatrne uhladíme nožíkom. Nie je dobré pracovať s tuhým krémom, lepšie je keď sa začne málilinko topiť. Ak je veľmi tuhý, stačí ho chvíľu šľahať, aby povolil. Obrázok dáme zase stuhnúť do mrazničky.
12. Medzičasom pripravíme ďalší farebný krém a opakujeme postup podľa bodu 11, až kým nevyplníme celý motív.
13. Naposledy vypĺňame pozadie. Urobíme si kontúru - obrys celého obrázka a vonkajšiu kontúru motívu, v mojom prípade okolo macka Pooh ...
14....a potom vyplníme krémom celú plochu pozadia, uhladíme nožíkom a šups do mrazničky. Zdalo by sa, že obrázok je hotový, ale nie je.
15. Ešte treba vyrovnať nerovnosti a celý obrázok spevniť, takže nanesieme krém, ktorý nám zvýšil. Mne zostalo veľa červeného, tak ten som dala do stredu a na okraje som pre istotu nanášala svetlý, nech tá červená farba na bokoch obrázka nevykúka. Ale odporúčam použiť pre istotu na celú plochu svetlý krém. Keď je celý obrázok dostatočne hrubý (môj mal 7-8 mm) a uhladený, čaká ho posledný - aspoň hodinový pobyt v mrazničke. Ešte jedna poznámka. Treba si overiť rozmery upečenej torty. Ja som merala plech, keďže som obrázok začala robiť skôr ako tortu. Korpusy sa mi trošku scvrkli, tak som obrázok ešte orezávala. Zmrznutý krém sa našťastie dá dobre odrezať. Len pozor, aby ste nemuseli odrezať aj z motívu. Mne to vyšlo len tak-tak. Zvyšný krém som odložila do mrazničky, určite mi niekedy padne vhod.
16. Tááák, nastal okamih pravdy. Nachystáme si stuhnutú tortu a hneď vedľa položíme zmrznutý obrázok. Prečnievajúcu potravinovú fóliu odrežeme a obrázok začneme opatrne nadvihovať z jednej strany. Tohoto som sa obávala najviac. Jednak zlomenia obrázka a jednak som nevedela, či sa obrázok podarí. Keďže bude zmrznutý, pôjde to nadvihovanie celkom dobre a kým sa obrázok nevyšmykne a nespadne, tak by sa nemal zlomiť. Keď máme obrázok otočený o 90 stupňov, čiže postavený na hranu, opatrne ho preklopíme na vedľa pripravenú tortu, jemne ho popritláčame k torte ...
17 ... a fóliu odstránime. Na obrázku trochu vidno pásiky ako som nanášala krém, na tvári som ho veľmi jemne oškrabala a snažila sa vyhladiť. Tortu dáme do chladničky na niekoľko hodín, obrázok sa v nej pomaličky rozmrazí.
18. Okraje som nazdobila šľahačkou a torta bola pripravená.
19. Oslávenec Lukáš so starším bráchom Tomášom alebo demolačná čata zasahuje. :-)
20. :-)