Medové pokušenie



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

100 g ražnej múky, 150 g pohánkovej múky, 250 g špaldovej múky polohrubej, 50 g rapadury trstinovej alebo cukru, 125 g masla, 4 vajcia, 250 g medu, 100 ml smotany na šľahanie, 50 g hrozienok, 50 g brusníc, 150 g orechov - zmes, 4 KL perníkového korenia, 2 KL kakaa, 1 PDP, štipka soli, slivkový lekvár - malý pohárik, ČOKOLÁDOVÁ POLEVA - 200 g várovej čokolády, tuk kokosový alebo klasický podľa potreby

POSTUP PŘÍPRAVY

Recept som našla na lesk.sk.


POSTUP v obrázkoch:

Hrozienka + brusnice zalejeme vriacou vodou, necháme postáť. Sušené ovocie si môžete dať podľa chuti.
pripravíme si zmes orechov, dala som 80 g mandlí + 20 g slnečnice + 50 g vlašských orechov. Orechy a mandle necháme v celku.
Na miernom ohni roztopíme maslo + med + rapaduru alebo klasický cukor. Odstavíme, pridáme smotanu (nemala som, dala som neslademé kondenzované mlieko) a vajcia, vyšľaháme ručnou metličkou na hladkú zmes. V pôvodnom recepte bolo 150 g cukru.
Múku (v pôvodnom recepte 500 g polohrubej) + soľ + kakao + korenie + PDP zmiešame.
Do suchej zmesi pridáme mokrú a premiešame. cesto by malo byť redšie, ja som ho mala husté asi použitím inej múky, tak som pridla ešte 100 ml nesladeného kondenzovaného mlieka a malý výživový pohárik slivkového lekváru.
Na plech vystlaný papierom na pečenie dáme hotové cesto a pomocou stierky ho rozotrieme.
Piekla som ho na 180°C cca 25 minút, treba vyskúšať špajdlou.
Vychladnuté cesto som pomocou druhého plechu prevrátila, papier odstránila a pokrájala na menšie kocky, alebo ako sa podarí☺.
Čokoládu a tuk si rozpustíme vo vodnom kúpeli, poleva by nemala byť riedka, tuk pridávam postupne po troškách. Kocky v poleve zvrchu namočíme.
Dáme na plech vyložený papierom, ozdobíme a necháme v chlade stuhnúť.
Stuhnuté dáme do košíčkov a skladujeme v chlade.
Prierez.